Парламентът да премине в нов режим на работа заради разпространението

...
Парламентът да премине в нов режим на работа заради разпространението
Коментари Харесай

Караянчева предлага авариен режим на работа на парламента заради COVID-19


Парламентът да премине в нов режим на работа поради разпространяването на COVID-19. Депутатите ще се събират в пленарната зала само, с цел да дебатират по законопроекти и решения, свързани с изключителното състояние, а парламентарният надзор към държавното управление ще бъде единствено писмен.

Предложението за това направи ръководителят Цвета Караянчева и следва да бъде подложено на гласоподаване в пленарната зала.

„ Приехме най-важните закони, които да оказват помощ на страната да преодолее рецесията допустимо най-леко. Сега е време и ние да се подчиним на тези закони. Време е да се отървем от илюзиите за изключителност. И ние, като всички останали, сме подвластни на болестта. Не можем да станем разпространители на тази болест. Вирусът няма учтиво да ни попита: „ Извинете, вие депутати ли сте? Аа, добре, ще ви подмина! “. Какво се случва, в случай че се откри в залата болен или контактен? Следва 14-дневен карантинен интервал. Това значи автоматизирано блокиране на работата на Народното събрание “, аргументира предлагането си от трибуната Цвета Караянчева.

Според нея депутатите нямат опцията да съблюдават препоръките за обществена отдалеченост в залата и да стоят на по-малко от 2 метра отдалеченост, както предписва оперативният щаб. Освен това там няма и по какъв начин да бъде проветрявано.

„ Запитайте се вие персонално – подготвени ли сте да бъдете отговорни, че сте заразили непосредствен родственик или някой инцидентен човек? “, попита Караянчева сътрудниците си в залата и продължи: „ Не приказвам да затворим Народното събрание, тъй като той не е спирал да работи и по време на война. Но през днешния ден ние сме изправени пред невидима опасност. Не знаем кой от всички тук е бил контактен. Трябва да бъдем рационални “.

Твърдо срещу мярката се оказа опозицията от Българска социалистическа партия.

„ Г-жо Караянчева, скърбя, че вие се нагърбихте с отговорността да внесете това предложение. Като ръководител на Народното събрание допринасяте персонално за разрушаването на престижа на нашата институция “, съобщи депутатът от левицата и заместник-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Според него ръководещите търсят най-лесното решение, което Вигенин дефинира като „ заключване на Народното събрание извън “.

„ Този парламент би трябвало да се събере още един път – да гласоподава оставката на това държавно управление “, счита още той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР