Парламентарната комисия по културата и медиите изслуша предложените кандидати за

...
Парламентарната комисия по културата и медиите изслуша предложените кандидати за
Коментари Харесай

Медийната комисия изслуша предложените за член на СЕМ от квотата на Народното събрание

Парламентарната комисия по културата и медиите изслуша препоръчаните претенденти за член на Съвета за електронни медии (СЕМ) от квотата на Народното събрание, съобщи Българска телеграфна агенция.

Трима са номинациите за членове на Съвет за електронни медии от квотата на Народното събрание - Симона Велева от " Продължаваме Промяната ",  Пролет Велкова от " Демократична България " и  Тодор Беленски от " Възраждане ".

В представянето си Пролет Велкова сподели, че приемайки номинацията за член на Съвет за електронни медии се е изправила пред два въпроса - какъв принос бих имала в тази институция и дали има ли заплаха да загуби свободата си. Едно от най-големите преимущества на публицистиката, е че години наред имах опцията да работя свободно, по съвест и убеждения, сподели тя.

По думите й на Съвет за електронни медии би трябвало да се гледа като на самостоятелен орган, който пази медиите от властимащите. През последните години имахме мотиви да се замислим дали политическата класа осъзнава това, добави Велкова.

Тя разгласи, че за това да има гражданска квота в Съвет за електронни медии. Хората, които влизат в Съвет за електронни медии, би трябвало да са с престиж и име, тъй като доста повече ще упорстват за самостоятелност от хората без име, счита тя.

Съвет за електронни медии да се трансформира в по-отворен към обществото със основаването на онлайн спорен формат, в който вземат участие представители на разнообразни експертни общности, предлага Пролет Велкова.

Най-кратко бе експозето на Симона Велева, която разгласи, че нейният главен принос в Съвет за електронни медии би бил в познаването на медийната правната рамка.

От самото начало съм наясно, че няма да ме изберете, сподели Тодор Беленски. По думите му медийната среда у нас е в заплаха. Не считам, че Съвет за електронни медии би оправил медийната среда, само че той може да помогне, добави той. Беленски предлага да се промени цялостния метод на действие на медийния регулатор.

Тримата номинирани дадоха отговор на въпроси на депутатите от медийната комисия.

Според Пролет Велкова Съвет за електронни медии не би трябвало да въздейства директно върху публичните медии, а по-скоро посредством законодателството, доколкото е допустимо да взе участие в съставянето на законите.

Обществената задача на публичните медии не е задоволително конкретизирана и детайлизирана, и следва да бъде конкретизирана с идните промени в законодателството, сподели Велкова.

Според нея финансирането на публичните медии би трябвало да е в директна корелация с публичната задача на тези медии.

Важно е Съвет за електронни медии да поддържа дигитализирането на публичните медии, тъй като това е метод да се стигне освен до по-млада, само че и до по-активна публика, сподели Пролет Велкова. Според нея неуместно е изказванието, че може да съществува  единствено една позиция в медиите и то опонира на конституцията. Друг е въпросът какви са пропорциите, сподели тя.

Гледните точки, които опонират на закона и на етичните стандарти, не би трябвало да намират място в медиите, сподели още Пролет Велкова.

Симова Велева сподели, че е за възстановяване на достъпа до медийни услуги за глухи и въвеждането на жестов език в трите огромни малките екрани.

Според нея Съвет за електронни медии би трябвало да излиза с регулярни разбори, които да прави дружно с Факултета по публицистика и всеобщи връзки към Софийския университет и други специалисти.

Съвет за електронни медии да бъде по-активен в наличието си в интернационалните медийни органи, предложи още Велева.

Един от парадоксите е, че има медии, върху които е съсредоточена цялата регулация, за разлика от други – най–вече уеб сайтове, сподели тя. По думите й сегашният Закон за радио и телевизия не е добър и би трябвало са се намерения за изваждане на активността на БНР и Българска национална телевизия в обособен закон.

Недопустимо е Съвет за електронни медии да дава морални оценки, правото задава ясни стандарти. За морала си има етична комисия, сподели още Симона Велева. Нямам самочувствие да имам потенциала да давам морални оценки, съобщи тя.

Тя сподели още, че са наложителни промени във финансирането на публичните медии, тъй като механизмът сега не е настоящ.

Съвет за електронни медии няма законодателна роля, само че може да взе участие с хрумвания, сподели Тодор Беленски. Съвет за електронни медии би трябвало да следи медийната среда и процесите, и по-късно да взема решение дали да постанова наказания, добави той.

По думите му Съвет за електронни медии би трябвало да бъде очевидец на огромната картина в българската публицистика.

Ако бъда определен за член на Съвет за електронни медии, ще спазвам и правилата, които последвам в публицистиката, съобщи Тодор Беленски.

По думите му, в случай че има цензура, бедата за публицистиката е огромна. Ще се боря по всевъзможен метод да няма цензура, съобщи Беленски. Каза, че неговите мостри в публицистика са Труман Капоти и Ориана Фалачи. Културата е най-хубавият антидот против пропагандата, съобщи Беленски.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР