Париж ще се превърне в първата европейска столица с пълна

...
Париж ще се превърне в първата европейска столица с пълна
Коментари Харесай

Краят на една ера: Защо Париж се сбогува с е-тротинетките под наем?

Париж ще се трансформира в първата европейска столица с цялостна възбрана за наемане на електрически тротинетки. Мярката влиза в действие от 1 септември и беше решена още през април след, в който 90% от гласувалите поддържаха възбраната. Решението се одобри с особена горест измежду почитателите на транспортното средство, само че за парижаните, които от дълго време са на мнение, че то основава безпорядък по френските улици, това беше дълго чакано облекчение.

През 2018 година Париж беше един от първите градове, които вкараха електрическите тротинетки чартърен. Идеята беше показана като обещаваща опция на колите - поради, че е екосъобразна, а френската столица се пробва да понижи равнищата на замърсяване.

Френските медии нарекоха Париж " интернационална столица на електрическите тротинетки ", а към 2019 година там имаше 12 разнообразни оператора на транспортните средства - повече, в сравнение с в задачите Съединени щати по това време, сочи информация на английския в. " Guardian ". Сега обаче тази епоха завършва.

На референдума през април жителите на града гласоподаваха с съвсем 90% " за " възбраната, което кметът Ан Идалго означи като победа на директната народна власт, макар че изборната интензивност беше едвам 7,5 %. Забраната обгръща всички транспортни средства от този вид, които се оферират чартърен от няколко компании, само че жителите, които разполагат със свои лични, ще продължат да ги карат.

Въпреки че трите огромни компании - Lime, Dott и Tie, се надяваха на пролонгация в последния миг - такава не беше направена. От 1 септември всички тротинетки ще бъдат отстранени. Съобщава се, че те са към 15 хиляди на брой в целия град.

Операторите акцентираха, че изборната интензивност от референдума е била прекомерно ниска (7,5%), с цел да може решението да бъде целесъобразно. Те настояват още, че с него Париж ще изостане от другите градски центрове, които одобряват екологичния тип превоз, който е известен и измежду туристите. Възраженията им обаче не бяха чути.

Сега тези компании обявиха, че ще се съсредоточат върху увеличението на предлагането на електронни колела.

" Въпреки че е-скутерите на Lime ще изоставен Париж до края на август и ще се насочат към други градове в Европа, парижани към този момент се ориентират към нашия разширяващ се парк от е-велосипеди. Сега разполагаме с два пъти повече е-велосипеди, в сравнение с с тротинетки, и сме окуражени от продължаващата поддръжка на града за колоезденето преди Олимпийските игри през 2024 година ", показва представител на Lime пред CNBC.

Автопаркът на Lime в Париж разполага с към 5 000 броя тротинетки спрямо към 10 хиляди колела. Компанията съобщи, че пътуванията с колела са се нараснали със 73% в столицата през предходната година.

End of an era! Goodbye to free-float electric scooters in Paris
— Genevieve Mansfield (@gen_mansfield)
Въпреки че френската столица се счита за пионер във въвеждането на толкоз доста е-тротинетки, то беше безредно. Ползвателите, доста от които туристи, ги оставяха по тротоарите, караха ги по препълнени региони, стигна се и до смъртни случаи - най-вече на пешеходци. Съобщава се занай-малко три смъртни случая в тази връзка.

Забраната в Париж идва в миг, когато в редица градове по света текат диспути дали този тип превоз е част от бъдещето на градската подвижност или в действителност е рисков за сигурността на жителите.

Електрическите тротинетки към момента се употребяват в други френски градове, в това число Марсилия и Лион. Много места са въвели ограничавания като да вземем за пример ограничавания на скоростта и зони за паркиране, за които потребителите могат да бъдат глобявани при нарушаване. Някои позволяват карането им по тротоарите и велосипедните алеи, а други - не. Въпреки това цялостните забрани в градовете, които преди този момент са ги приемали, са необичайност.

Мнението към този тип превоз обаче е полярно. Проучване на Ipsos показва, че 88% от парижаните го виждат като " част от ежедневния превоз " и че " повече от половината парижани към този момент са употребявали подобен ". Въпреки неналичието на необятно посланичество в локалния референдум, доста поданици на града въпреки всичко се съгласиха с резултата от гласуването, до момента в който други просто бяха апатични към решението.

Все отново имаше и разочаровани жители, които дефинираха момента като " края на една епоха ".

Междувременно придвижването с тези транспортни средства е във фокуса и на други локални управляващи, в това число и на Столична община, която разгласи през май, че възнамерява да забрани тротинетките на избрани места.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР