Паричните резерви на страната надвишиха дълга ѝ за първи път

...
Паричните резерви на страната надвишиха дълга ѝ за първи път
Коментари Харесай

Защо Русия успя да намали дълга си?

Паричните запаси на страната надвишиха дълга ѝ за първи път от 2014 година. Защо това е значимо?

Стремежът на Русия към самостоятелност, както политическа, по този начин и икономическа, наподобява е изтласкал страната до ново равнище. В отговор на глобите на Запада и рухването на цените на петрола, управляващите започнаха курс за струпване на запаси, с цел да обезпечат финансова непоклатимост. В резултат на строгата дисциплинираност на дълга, чистият обществен дълг на страната към този момент е паднал под нулата, RBC Daily.

Официалната статистика демонстрира, че Кремъл към този момент елементарно може да изплати всичките си задължения – в случай че внезапно се наложи. Към 1 август общият дълг на страната (външен и вътрешен дълг на държавата) е 16,2 трлн. рубли ($248 млрд.) или 15% от Брутният вътрешен продукт, което е малко по-малко от сумата на депозитите на Русия в Централната банка и комерсиалните банки – 17,6 трлн. ($269 млрд.) или 16,2% от Брутният вътрешен продукт.
По-нисък дълг от Съединени американски щати и Китай
Тези числа не включват комерсиалния дълг, само че даже в случай че някой го вземе поради, съветската стопанска система към момента наподобява по-добре от… тази на останалия свят! За да се оправят с световната финансова рецесия през 2008 година, доста международни стопански системи трябваше да вземат съществени заеми, с цел да избегнат криза, а Международния валутен фонд (МВФ) най-задлъжнелите стопански системи в света са точно най-богатите.



AFP

През 2017 година общият световен дълг доближи най-високото равнище от $184 трлн. (225% от световния БВП) или в размер на глава от популацията – $86 000 дълг на човек на планетата. Първите трима кредитополучатели в света – Съединени американски щати (256% от БВП), Китай (254% от БВП) и Япония (395% от БВП) – имат общо повече от половината от международния дълг, своя дял от международната продукция.

„ Що се отнася до Русия, през 2017 година нейният дълг беше 84% от Брутният вътрешен продукт, като 81,5% от него беше търговски (или частен) дълг или, в размер на глава от популацията, $897 на човек “, сподели Гайдар Гасанов, специалист от Международния финансов център в Москва. „ Резервите на Русия са надхвърлили $500 милиарда за първи път тази година, което значи, че стопанската система може да подсигурява стабилността на националната си валута при положение на нови евентуални опасности от наказания в бъдеще “.
Принудително решение?
И въпреки всичко сходна политика си има своята цена, споделят специалистите. Резултатът от спестяването на пари и потреблението им за стимулиране на икономическия напредък води до по-нататъшна застоялост, споделя Сергей Суверов, старши анализатор в компанията „ БКС Премьер “. „ Ръстът на Брутният вътрешен продукт през първата половина на 2019 година доближи едвам 0,7% “, твърди той. „ Това води до неповторима обстановка, която демонстрира висока кредитна стойност на съветските облигации, както и по-ниска прелест на вложенията в Русия. Инвеститорите би трябвало да видят икономическо развиване, а такова няма “.

В същото време този курс за икономисване на пари би могъл да бъде наложително решение, счита Антон Биков, старши анализатор в Центъра за разбори и финансови технологии. „ Тази политика тласна управляващите да понижат обществените разноски и да усилят налозите, което не е в интерес на публичния рейтинг на управляващите “, споделя той. „ Какво може да подтикне държавното управление да продължи тази политика? Вероятно чакат намаляването на държавните доходи в бъдеще, заради забавянето на международната стопанска система. И това в обстановка, когато западният пазар на заеми е затворен “.

създател: КСЕНИЯ ЗУБАЧОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР