Националната библиотека Св. св. Кирил и Методий има спешна нужда

...
Националната библиотека Св. св. Кирил и Методий има спешна нужда
Коментари Харесай

Националната библиотека се нуждае от втора сграда

Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " има незабавна потребност от нова постройка, която да побере възходящия брой книги и читатели.

Проблемът с неналичието на пространство изниква още през 80-те, само че през тази година решаването му към този момент не търпи отсрочване. От Министерството на културата търсят подобаваща постройка.

Мястото за предпазване на творбите, които са част от книжовното завещание на България, понижава с всеки минал ден, тъй като съгласно закона копия от основаните творби в страната би трябвало да бъдат предадени на Националната библиотека. Броят им варира по отношение на вида и жанра, само че всяка година постъпват близо 70 хиляди екземпляра.

" През тези повече от 5 години ние непрекъснато се обръщаме към всички институции. Много институции се смениха, както и министри на културата. Опитахме се да срещнем всички с този проблем. До този миг не сме получили такава помощ ", съобщи Валентина Аксентиева, заместник-директор.

В Националната библиотека се съхраняват над 8,5 милиона книги и документи. Заради дефицита на място част от тях са на земята.

Проблемът се появява още през 80-те.

" 40 години работя в Националната библиотека. Всяка седмица във фонда влизат към 300 нови книги. Особеното в нашия фонд е, че книгите са подредени по сигнатури. Това би трябвало да се съблюдава, тъй като другояче няма по какъв начин да бъдат открити ", разяснява Мая Димитрова.

Недостигът на пространство е обвързван и с повишаването на броя на читателите, които единствено за година са станали 6 пъти повече, което прави потребността от втора постройка неотложна.

" Би трябвало да мислим в вероятност най-малко 30 години напред. Към момента на 1 кв. м. се съхраняват най-малко 700 библиотечни единици. По стандартите, с които ние оперираме, би трябвало да бъдат 280-300 екземпляра ", добави доцент Красимира Александрова, шеф на Националната библиотека.

Министерството на културата е осведомено със случая, излиза наяве от писмен отговор до Българска национална телевизия. Осигурена е постройка за книгохранилище в Плевен, само че през 2023 година от Националната библиотека са изпратили писмо, че тя не може да удовлетвори потребностите.

Сега Министерството на културата търси нова подобаваща постройка, само че поради всички характерни условия, които тя би трябвало да покрива, е нужно повече време за решаването на казуса. Колко тъкмо - не е ясно.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР