Папа Франциск се срещна с група бежанци мюсюлмани рохинги в

...
Папа Франциск се срещна с група бежанци мюсюлмани рохинги в
Коментари Харесай

Папа Франциск се срещна с Рохинги в Бангладеш

Папа Франциск се срещна с група бежанци мюсюлмани рохинги в Бангладеш и ги загатна по име за първи път по време на визитата си в Азия, оповестява БиБиСи.

Папата споменава пред група от 16 бежанци в столицата Дака , че Бог през днешния ден също е с Рохинги. Той се въздържаше от потреблението на името в предходното си посещаване в Мианмар , където не дефинират Рохинги като етническа група. Около 620 000 бежанци Рохинги са избягали от Мианмар от август насам.

Папата беше подложена на критика от правозащитни групи, че не употребява името им в Мианмар , които са упреквани в етническо пречистване от Организация на обединените нации. Правителството на Мианмар отхвърля термина " Рохинги ", обозначавайки общността с " Бенгалис ". Според тях те незаконно са мигрирали от Бангладеш , тъй че не би трябвало да бъдат включени като една от етническите групи в страната.

Коментарът на папата Франциск за бежанците в Дака е направен в спонтанна забележка, а не в речта му на срещата сред вероизповеданията.

" В името на всички тези, които ви преследваха и ви нараниха, аз желая амнистия ", сподели папата пред бежанците.  " Призовавам вашите огромни сърца да ни дадат опрощението, което желаеме ", допълва той.

Правозащитни групи приканват папата да употребява термина " Рохинги ", с цел да поддържа общността. Той обаче е предупреден от католическите представители в Мианмар да не употребяват термина, притеснявайки се от отчуждаване на будисткото болшинство.

Броят на католиците в Бангладеш е доста дребен. Общността от 350 000 души съставлява 0.2% от популацията. В предпоследния ден от пътуването си в Азия, папата разяснява пред събралото се голям брой: " Знам, че мнозина от вас пристигнаха отдалеко, пътуваха повече от два дни. Благодаря ви за вашата благотворителност. Всичко това демонстрира любовта, която имате към Църквата. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР