Папа Франциск отстрани от Ватикана бившия частен секретар на предшественика

...
Папа Франциск отстрани от Ватикана бившия частен секретар на предшественика
Коментари Харесай

Папа Франциск нареди на бивш помощник на Бенедикт XVІ да напусне Ватикана

Папа Франциск в профил от Ватикана някогашния частен секретар на предшественика му папа Бенедикт Шестнадесети Георг Генсвайн, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Генсвайн подразни папата, като разгласява мемоарна книга, озаглавена " Нищо друго с изключение на истината: Моят живот паралелно до Бенедикт Шестнадесети ", в която разказваше за по времето, когато Франциск съжителстваше с Бенедикт Шестнайдесети във Ватикана, напомнят организациите.

" На 28 февруари 2023 година монсеньор Георг Генсвайн завърши задачата си на префект в понтификалния дом. Светият отец разпореди от 1 юли монсеньор Генсвайн да се прибере за момента в неговата епархия Фрайбург ", се споделя в известие на Светия трон.

Първоначално в пресата се бяха появили спекулации, че Генсвайн може да получи пост на дипломат в чужбина.
Няколко дни след кончината на папа Бенедикт Шестнадесети в края на предходната година, 66-годишният Генсвайн разкритикува остро аржентинския папа, като съобщи, че той е разрушил сърцето на предшественика си, като е лимитирал потреблението в църквата на литургията на латински език, на което пък консервативният немски папа държеше доста.
А след публикуването на записките си през януари Генсвайн беше извикан на диалог при закрити врата с Франциск.

Генсвайн, който беше персонален секретар на Йозеф Рацингер (както е същинското име на папа Бенедикт Шестнадесети), от 2003 година до 2022 година, съобщи също по този начин, че е изкупителна жертва и че е бил лишен от папа Франциск от каквато и да е роля в изпълнителната власт във Ватикана.

Той се оплака, че му била оставена единствено купата на префект на понтификалния дом, която обаче била изцяло лишена от наличие.

Генсвайн сподели, че е шокиран и покъртен от това, че е бил отхвърлен по този метод от същинския ватикански живот.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР