Папа Франциск изрази днес силно огорчение от възникнало напрежение и

...
Папа Франциск изрази днес силно огорчение от възникнало напрежение и
Коментари Харесай

Папа Франциск силно огорчен от напрежението в Рим около общинско жилище за ромско семейство от Босна

Папа Франциск изрази през днешния ден мощно оскърбление от зародило напрежение и отправени закани към босненско ромско семейство, получило наскоро общинско жилище в Рим, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Агенция Франс Прес.

След като чакали две години, прехвърляни от лагер в лагер, Имер и Сенада, които отдавна живеят в Италия, съумели да се реалокират с 12-те си деца в дребен апартамент в Казал Бручато, предградие на Рим. Станали обаче жертва на обиди и закани - в това число с обезчестяване, от страна на свои съседи и войнствени неофашисти, съгласно които при разпределянето на жилища за обществено слаби преимущество би трябвало да се дава на италиански фамилии.

Вчера в жилището им беше сложено устройство, което да подсигурява сигурността им, а полицията трябваше да се намеси, с цел да помогне на кметицата на Рим Вирджиния Раджи да напусне постройката, откакто беше посетила фамилията. Органите на реда трябваше да се оправят и с две противоположни демонстрации, проведени по едно и също време в квартала - против ромите, а от друга - антифашистка. "Те остават тук, тъй като имат право на това, би трябвало да се почита законът ", съобщи Раджи, която не получи особена поддръжка от своята антисистемна партия "Движение "Пет звезди ".

Църквата в Рим поддържа мюсюлманското семейство и го предложения на среща на вярващите от енорията с папа Франциск довечера в базиликата "Сан Джовани ин Латерано ". Тази заран папата одобри към 500 роми и представители на ромската общественост синти в апостолическия замък за от дълго време планувана молитва. "Моля се за вас и съм покрай вас. Днес прочетох грозни неща във вестника и пострадвам, тъй като това е подмолно ", сподели папата. "Вярно е, че има жители втора класа. Истинските жители втора класа са тези, които отхвърлят хората, които преследват другите ", акцентира папата.

Крайнодесният италиански вътрешен министър Матео Салвини, който от време на време приказва доста остро против ромите, съобщи, че даването на приоритет на италианците "е въпрос на честност ".

В кметството в Рим заместник-кметицата Розалба Кастильоне посочи, че от 12000 обществени жилища, раздадени, откогато тя е заела тази служба през юни 2016 година, 76 са дадени на ромски фамилии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР