Пандемията от коронавирус е един тест за всички нас, заяви

...
Пандемията от коронавирус е един тест за всички нас, заяви
Коментари Харесай

Ректорът на Медицинския университет в Плевен: Пандемията от коронавирус е един тест за всички нас

Пандемията от ковид е един тест за всички нас, съобщи в коментар за Българска телеграфна агенция ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. доктор Славчо Томов.

Това е тест за просветителните институции като университета, както и за системата на здравните заведения, които макар неудачите, съобщавани тук и там, са подготвени да отговорят на пика, който в този момент върви, добави медикът.

Според проф. Томов "камбаната бие за нещо доста съществено и обезпокоително " - отрицателни настройки, които като университет са усетили от няколко години обратно.

Броят на претендентите за бакалавърските специалности, в което са медицинските сестри и акушерките, понижава от 7-8 години. Кривата върви надолу като през 2018 година за първи път не можахме да запълним местата за акушерка, държавна поръчка, тъй като нямаше задоволително претенденти, посочи професорът.

"Тази година запълнихме местата за сестри и акушерки. Министърът на опазването на здравето насочи зов към висшите учебни заведения да обявим още бройки. Ние обявихме още 19 места и от тях останаха незаети 4-5. ", посочи проф. Томов. Образованието е първият признак, че след пет-шест години дефицитът ще се задълбочи, бе безапелационен той.



"Медицинска сестра и акушерка, би трябвало да минат към предпазените специалности и да бъдат освободени от държавната такса. Допускаме, че когато това стане ще има повече искащи. Ние, които сме вътре в системата знаем каква е ролята на здравната сестра и акушерка - те са гръбнакът на системата. Лекарите правят интелектуалният труд, само че "черната " работа като пчелички правят сестрата и акушерката и никой не може да размени тази работа. И в случай че тази структуроопределяща група от хора намалее, системата на опазването на здравето ще се срине. Трябва да има стъпка и към нарастване на заплатите. Директорите на лечебните заведения би трябвало да са подтиквани да усилват възнагражденията на тези хора, а и на всички останали. Това е пътят по който би трябвало да се върви ", уточни проф.д-р Славчо Томов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР