Пандемичната ситуация ще продължи почти през цялата следваща учебна година.

...
Пандемичната ситуация ще продължи почти през цялата следваща учебна година.
Коментари Харесай

Вълчев: Затворените училища са по-опасни за децата от пандемията

Пандемичната обстановка ще продължи съвсем през цялата последваща образователна година. Затова би трябвало да се обезпечи отбрана здравето на учениците. Това стана ясно от брифинг на просветния министър Красимир Вълчев за новата образователна година.

Всички страни са изправени пред това предизвикателство, акцентира той. Никоя европейска страна няма да вземе крайните ограничавания за съгласно него. Няма да има затваряне на просветителния развой.

Хибриден образователен развой не е вид. Това е сложен вид за осъществяване. Учителят не може да работи в две педагогичен среди по едно и също време. Затова ще се учи посредством метод на превключване. Стремежът е да няма загуба на образователно време. Ще се употребява опитът за електронна среда.

При избран брой инфектирани в район ще се афишира епидемиологична конюнктура и образователният развой ще превключва в електронна среда. Засега, по думите на министър Вълчев, образователната година започва присъствено. Няма да има взаимоотношение сред паралелките.

Предложили сме избираеми ограничения, акцентира той. Всяко учебно заведение ще споделя свои ограничения, тъй като не на всички места всичко е използвано. Веднъж седмично родителите ще се уведомяват за епидемиологичната обстановка в учебно заведение . Годината ще бъде сложна, уверен е министърът.
 Учебната година стартира присъствено
Учебната година стартира присъствено

Учениците ще излизат в междучасие в друг интервал

Балансът сред правото на здраве и правото на обучение е сложен, посочи той. Затворените учебни заведения ще нанесат повече щета на децата от пандемичната обстановка , по думите на Красимир Вълчев.

Дете със признаци ще бъде отделяно от другите и родителите ще бъдат неотложно известен, с цел да го заведат на доктор. При инфектиран преподавател ще се уведомява РЗИ.

Следващата седмица в Народното събрание ще се гледа на второ четене законът за учебното обучение , където също законодателно се уреждат тематики за старта на образователната година.

Над 15% от децата имат проблем с ежедневното посещаване на учебно заведение поради безнаказаност на родителите. 15 лв. на час става ставката за учителите за спомагателни часове и съвещания. Ще се създаде и опция за отдалечено образование. Едва ли ще може да се започва с тази форма още при започване на образователната година. Вълчев се надява да се избере присъствената форма на образование.

16% от родителите желаят отдалечено образование поради терзание за здравето на децата им. Обмислят се обезщетения за родителите на деца, за които няма място в детска градина за наложителната предучилищна за 4-годишните. Темата е разисквана и с премиера Бойко Борисов.
 Да не се превъзнасяме по онлайн образованието, поучава Вълчев
Да не се превъзнасяме по онлайн образованието, поучава Вълчев

Учебната година стартира присъствено с подготвеност за превключване към е-обучение

С най-висока обществена възвращаемост са средствата за обучение, безапелационен е Красимир Вълчев. Затова би трябвало да се усилват средствата за предучилищното обучение .

Заместник-кметът Тодор Чобанов даде обещание да се подкрепи всяко дете да има достъп до предучилищно обучение. Той призна, ще има деца, които към момента не могат да се класират в детски градини. Затова Следствен отдел към окръжна прокуратура приветства решението да се компенсират родителите, чиито деца не са класирани в детска градина. Те ще получат левовата равноценност, която страната дава за деца в детската градина. Ще има обезпечен достъп за децата със СОП. Амбицията на Следствен отдел към окръжна прокуратура е следващата година всички 4-годишни да бъдат обхванати в предучилищна подготовка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР