Паметникът на съветската армия в София да стане общинска собственост,

...
Паметникът на съветската армия в София да стане общинска собственост,
Коментари Харесай

Трайчо Трайков поиска държавата да даде Паметника на съветската армия на общината

Паметникът на руската войска в София да стане общинска благосъстоятелност, изиска кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков от регионалния шеф на София град. С писмо от 3 март той предлага монументът, който в този момент е държавен, да се деактува и даде на Столичната община, стана ясно от негово присъединяване в Нова тв.

Екип на регион " Средец ", на чиято територия е паметникът, е ревизирал документите за него в Държавния списък и е открил, че той е построен през 1954 година с доброволни дарения на работен колективи и жители. По Закона за общинската благосъстоятелност нещо, което е основано по този метод, то би трябвало да бъде общинско, разясни Трайков. " Това ми дава право, както и на всеки от Столична община, да желая от регионалния шеф да приложи закона. В случая аз правя работата на Столичната община ", акцентира той.

Държавата е изгубила интерес към това оборудване, а би трябвало да се разпореди с него, както с монумента " 1300 години България ", тъй като е градивно рисков - непрекъснато падат плочи, само че не го прави, тъй като съветското посолство непрекъснато подвига звук за него, счита Трайков. " Това оборудване не е включено в никакви контракти (за опазване) сред България и Руската федерация, то не е войнишки монумент ", добави той.

Преди две години регионалната администрация е направила градивно проучване на оборудването, което е удостоверило, че то е рисково и се нуждае от подсилване.
 Трайчо Трайков изиска страната да даде Паметника на руската войска на общината
© Надежда Чипева

Като стане благосъстоятелност на Столичната община, тя ще има отговорността да реши бъдещето на монумента. Има концепция за осъществяване на архитектурен конкурс за градоустройствено решение на цялото пространство на Княжеската градина. " Трябва решение, с което това пространство да продължи да живее и да радва хората ", чака Трайков. Противопоставянето ще продължи, " тъй като по този начин сме научени - че България е оповестила война на Съветския съюз, а то не е по този начин. През цялата Втора международна война в София е работило руско посолство. България е оповестила алегорично война на Англия и Съединени американски щати, от което последват несимволични бомбардировки ", подсети историческите обстоятелства той.
 Паметникът е сцена за митинги против експанзията на Русия в Украйна.
© Юлия Лазарова

Паметникът е сцена за митинги против експанзията на Русия в Украйна.

От 1993 година има решение на Столичния общински съвет кметът на София да демонтира оборудването, само че никой от столичните кметове до момента не го е направил. Междувременно излезе правосъдно решение, че паметникът е държавна благосъстоятелност и тази несигурност е комфортна за всички, които не желаят да се занимават с този проблем, разяснява Трайков.

" Искам тази мъгла да се разсее и да са ясни отговорностите и всеки " да си постави устата при ръцете и дейностите ", прикани районният кмет на " Средец ".

На въпрос какво съгласно него би трябвало да е бъдещето на паметника, Трайков отговори, че " скулптурните фигури би трябвало да бъдат съхранени, само че този монумент не заслужава да стои в най-забележителното място на града ".

Последната дума ще бъде на софиянци, които наесен ще избират кмет и общински съвет, на които ще дадат цялостен мандат да решат и бъдещето на монумента, който продължава да опълчва хората.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР