Паметникът на най-големия дарител и почетен гражданин на Пловдив от

...
Паметникът на най-големия дарител и почетен гражданин на Пловдив от
Коментари Харесай

Възстановяват паметника на най-големия дарител на Пловдив

Паметникът на най-големия донор и почетен жител на Пловдив от 1927 година Димитър Петров Кудоглу ще бъде възобновен. Предложението на кмета Здравко Димитров ще се разисква на сесията на пловдивския общински съвет на 26 май, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

През 2022 година се навършват 160 година от рождението на Димитър Петров Кудоглу. Роден на 21 август 1862 година в българското село Габрово, Ксантийско, Беломорска Тракия, Димитър продължава фамилната традиция за търговия с тютюн, като неведнъж усилва фамилното благосъстояние. Дарителските му акции стартират при започване на ХХ в. в родното му село, а през 1927 година осъществя концепцията си за основаване в Пловдив на здравно заведение от диспансерен вид, за гратис лекуване на бедните от публично най-опасните заболявания - туберкулоза, венерически и детска смъртност. До 1944 година дарените от него средства за Дома на благотворителността и националното здраве " Димитър Петров Кудоглу " надвишават 41 милиона лв., което е най-голямото подаяние за българското опазване на здравето. Самият Кудоглу умира в Пловдив през 1940 г. 

След 1944 година делото на Димитър Кудоглу е наказано на давност, фондацията и здравното заведение са премахнати, неговият бюст-паметник в градина " Цар Симеон " е свален през 1949 година, а през 1974 година и постройката на Дома е съборена.

През 2010 година Общински съвет - Пловдив приема решение за създаване и слагане на монумент на Димитър Кудоглу в североизточната част на Цар-Симеоновата градина. След извършен публичен конкурс е отличен план за скулптурна комбинация на скулптора Николай Савов. Комисията за създаване на монументи към Министерство на културата обаче не го утвърждава и заради тази причина решението не е изпълнено. 

Сега желанието на Община Пловдив и наследниците на донора Димитър Кудоглу е да възстановят съществувалия негов монумент в градината. Направена е консултация с арх. Петко Прокопиев, създател на реконструкцията и обновяването на Цар-Симеоновата градина, и наследниците и е определено уместно място в югоизточния завършек на парка. Наследниците на донора ще финансират правенето на план и, след съгласуването му с Националния институт за недвижимо културно завещание, както и самото възобновяване на паметника на утвърденото място.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР