Паметник на видния български писател, дипломат и историк Симеон Радев

...
Паметник на видния български писател, дипломат и историк Симеон Радев
Коментари Харесай

Паметник на Симеон Радев ще бъде поставен до Моста на влюбените в София

Паметник на видния български публицист, посланик и историк Симеон Радев ще бъде подложен наоколо до Националния замък на културата. Това разгласи заместник-кметът на София по културата и образованието Тодор Чобанов в изявление за " Дарик радио ".

Скулптурата ще бъде сложена на източната алея, която свързва Моста на влюбените с огромното пространство пред НДК.

Чобанов напомни, че монумент на създателя на проучването " Строители на модерна България " е бил повдигнат преди време в Скопие до постройката на външното министерство на Македония, която през днешния ден носи името Северна Македония. Впоследствие обаче той е бил отстранен.

Заместник-кметът разяснява, че се разискват и други хрумвания за монументи в столицата. Като тази на комитета на канадските българи за издигането на монумент на ген. Владимир Вазов, прочут освен като вонен, само че и като един от сполучливите кметове на София от началото на предишния век.

По думите на Чобанов, ген. Вазов с изключение на извънреден боен е бил " извънреден ерудит с надълбоко схващане за значимата роля на културата в живота на едно общество " и по време на неговото шестгодишно ръководство в София се основава цялата днешна столична просвета. " Благодарение на него предходната година отбелязахме забележителни 90 години, с помощта на него се раждат днешните Софийска градска изложба, Столичната библиотека, Музеят за история на София и Държавният списък в частта му за София. По негово време има и плевел растеж на павираните улици, построени са десетки километри трамвайни трасета. Той дава подтик и на кариерата на считания за най-успешен кмет на София Иван Иванов ", сподели още той.

Чобанов показа, че има още доста начинания за монументи, като акцентира, че посолствата са изключително дейни в тази тенденция. Той напомни, че наскоро по самодейност на индийското посолство в Южния парк се появи монумент на Махатма Ганди, показан персонално на президента на Индия по време на неговото посещаване в София.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР