отвориха днес свое посолство в , което се помещава в

...
отвориха днес свое посолство в , което се помещава в
Коментари Харесай

ОАЕ отварят посолството в Израел след сделката за нормализиране на отношенията

отвориха през днешния ден свое посолство в, което се обитава в новата постройка на фондовата борса в Тел Авив. Това е последната стъпка по постигнатото предходната година с посредничеството на Вашингтон съглашение за нормализиране на връзките, заяви интернет изданието „ А Нюз ”.

Мястото в сърцето на финансовия квартал на Израел акцентира централната роля на икономическото съдействие, откогато ОАЕ станаха третата арабска страна, признала Израел.

На церемонията, на която участва новият президент на Израел Исак Херцог, посланикът на ОАЕ Мохамед ал Кая назова откриването на посолството „ значим стадий в разрастващите се връзки сред нашите две страни “.

„ И ОАЕ, и Израел са новаторски народи, ние можем да използваме този капацитет, с цел да работим за по-проспериращо и стабилно бъдеще за нашите страни и нашия район “, сподели той.

Херцог прикани „ историческото съглашение “ с ОАЕ да бъде „ разширено и с други страни, търсещи мир с Израел “.

Израел и ОАЕ след нормализирането на връзките си подписаха редица съглашения - от туризъм през авиация до финансови услуги.

Церемонията по откриването на посолството на Емиратите във фоайето на постройката на фондовата борса се организира, откакто израелският външен министър Яир Лапид направи знаково посещаване в ОАЕ предишния месец, откривайки посолство в Абу Даби и консулство в Дубай.
 За първи път израелски външен министър отива в ОАЕ (СНИМКА) За първи път израелски външен министър отива в ОАЕ (СНИМКА)
Израелският посланик №1 Яир Лапид дойде във вторник в Обединените арабски емирства за първото публично посещаване на израелски мини...

Палестинците бяха възмутени от решението на ОАЕ да открият връзки с Израел, което приключи траялия десетилетия арабски консенсус, че не би трябвало да има нормализиране на връзките без изчерпателен и дълготраен мир сред Израел и палестинците.

След договорката с ОАЕ Израел възстановява връзките с Бахрейн, Мароко и Судан, което също провокира митинги от страна на Палестина.

Израел и ОАЕ се стремят да подчертаят икономическите изгоди от нормализирането на връзките.

Пред медии на Емиратите Лапид съобщи, че двустранната търговия е достигнала над 675,22 млн. $ сле подписването на споразуменията през септември 2020 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР