Отворен чадър на закрито е на нещастие Счита се, че

...
Отворен чадър на закрито е на нещастие Счита се, че
Коментари Харесай

Произход на някои от най-разпространените суеверия

Отворен чадър на закрито е на злощастие

Счита се, че това поверие произлиза от времето на фараоните в Древен Египет, само че множеството историци считат, че то в действителност произлиза от викторианска Англия. През тези години механизмът за отварянето на чадъра бил толкоз долнокачествен, че металните игли и пружините можели да отскочат и да причинят телесни повреди или незначителни материални вреди. В резултат, почнало да се предлага чадърът да се отваря единствено на улицата.

Окачената конска подкова носи шанс

През Средновековието хората вярвали, че вещиците се опасяват от коне, по тази причина всяко нещо, обвързвано с тях, щяло да изплаши представителките на нечистите сили. Поради тази причина хората почнали да окачват подкови по входните си порти, с цел да не влизат вещиците в домовете им.

Ако черна котка ти мине път е на неприятен шанс

Честно казано, още от Древен Египет котките постоянно са били знак на шанс. Всичко се промени при започване на 17 век в Англия, когато крал Чарлз I претърпял персонална драма – умряла обичаната му черна котка. Тогава кралят се оплакал, че шансът го е изоставил. Истината в думите му била доказана на идващия ден, когато монархът бил задържан по обвиняване в държавна измяна.

Когато видиш падаща звезда, би трябвало да си пожелаеш нещо

Още през първи век Птолемей предсказал, че звездите падат на Земята, тъй като боговете желаят да насочат вниманието на хората към небесата.

Свещичките върху тортата за рождения ден

Древните гърци също като нас си приготвяли торти за рождения ден. Те ги пренасяли като подарък за Артемида – богинята на луната. Кръглата форма на тортите символизирала луната, а запалените свещички символизирали нейната светлина. Днес свещичките върху тортата се свързват на първо място с положителния шанс.

Заешката лапа носи шанс

 През 7 век прочие н. е., заешкото краче се считало за амулет, носещ шанс, защото имало непосредствен контакт с източника на живота – земята. Все отново, не всеки заешки крайник може да донесе шанс, а в качеството на талисман може да бъде позлван единствено заден ляв крайник.

Да сложиш обувките на масата – това води до кавги и гибел

Преди доста, доста години, когато умирал някой миньор, обувките му били поставяни на масата. Така се зародило това поверие.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР