Отстраненият каталунски лидер Карлес Пучдемон заяви, че винаги е бил

...
Отстраненият каталунски лидер Карлес Пучдемон заяви, че винаги е бил
Коментари Харесай

Пучдемон: Независимостта не е единственото решение за Каталуня

Отстраненият каталунски водач Карлес Пучдемон съобщи, че " постоянно " е бил подготвен да одобри " друга връзка с Испания " и че " към момента е допустимо " различно на независимостта решение, съобщи " Ел Мундо ".

В изявление за белгийския всекидневник Le Soir той показва, че е податлив да одобри " друга връзка с Испания " и въпреки да е последовател на независимостта, от години е работел за построяването на такива връзки, само че с идването на власт на някогашния министър председател Хосе Мария Аснар процесът е спрял.

Пучдемон разяснява, че ръководещата Народна партия е виновна за възраждането на желанието за самостоятелност и напомня решението на Конституционния съд през 2010 година да анулира част от текстовете в Статута на автономията, признат от каталунския и испанския парламент.

Запитан дали пред него стои въпроса " самостоятелност или гибел ", той дава отговор, че продължава да поддържа постигането на " съглашение ", само че не отстъпва от позицията, че каталунците би трябвало да бъдат съветвани.

" Рискувам да влезна в пандиза за 30 години за това че извършвам една предизборна стратегия, която в никакъв случай не съм крил ", добавя Пучдемон.

Изборите

Думите му идват ден откакто основни фигури в Демократическата партия на Каталуня (PDeCat) пътуваха до Брюксел за диалози с него и оповестиха, че ще се явят на изборите на 21 декември с " листата на премиера ".

Така партията им удостовери, че няма да търси обединяване с Каталунската републиканска левица (ERC) на уволнения вицепремиер Ориол Жункерас, която съгласно някои изследвания може да завоюва най-вече на вота.

Медии в Каталуня оповестиха дни преди Народното събрание в Барселона да разгласи самостоятелност, че Пучдемон е бил податлив на предварителни избори, с цел да избегне налагането на директно ръководство от Мадрид, само че концепцията му е срещнала съпротивата на Жункерас.

През 2015 година PDeCat и ERC се явиха дружно на изборите, като коалиция Junts pel Sí ( " Заедно за " Да " " ), само че не реализираха независимо болшинство, за което им беше нужна поддръжката и на крайнолявата Кандидатура за национално единение.

Според източници на каталунското издание " Ла Вангуардия " измежду участниците в срещата в Брюксел е бил предшественикът на Пучдемон Артур Мас, а предложенията му за бъдещата тактика са се приели добре както от уволнения водач, по този начин и от някогашните министри, които още са с него.

Двете партии въпреки всичко имат някои общи дейности. Например те поддържат предлагането на организацията Каталунска национална асамблея (ANC), чийто водач Жорди Санчес беше задържан поради акцията за референдум, да се " изпълни Брюксел " с рейсове от Каталуня, които да стачкуват против политиката на Испания.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (149)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР