Отложиха старта на най-мощната ракета в историята на човечеството. Старшип“

...
Отложиха старта на най-мощната ракета в историята на човечеството. Старшип“
Коментари Харесай

В последния момент: Отложиха изстрелването на най-мощната ракета в историята

Отложиха старта на най-мощната ракета в историята на човечеството. „ Старшип “ трябваше да излети от Мексиканския залив, само че „ заледен клапан “ спря задачата в последните минути. Следващата допустима дата за изстрелване е в сряда, а притежателят на компанията основател „ Спейс Екс “ - Илън Мъск написа в Туитър, че екипът му е „ научил доста “.

Системата „ Старшип “ е висока близо 120 м и е съвсем два пъти по-мощна от най-мощната ракета до момента – конструираната от НАСА „ Артемис “ .

Снимка: bTV

Тя се състои от самата ракета плюс нейният бустер – наименуван „ Супер хеви “, който разполага с 33 мотора. Тяхната мощ ще бъде еквивалентна на силата, нужна за излитането на 100 свръх-звукови самолета " Конкорд ".

А самата ракета ще може да придвижва над 100 тона съоръжение или 100 души екипаж.

При сполучливо политане корабът би трябвало да направи съвсем цялостна обиколка на Земята, по-късно да навлезе назад в земната атмосфера и да „ кацне “ в океана край Хаваи. Целта е след отделянето на двете елементи, ракетата бустер също да се спусне към водата и да бъде уловена от специфична система

Снимка: bTV

„ Потенциалът на " Старшип " е революционен. Той ще може да придвижва доста повече хора едновременно, да лети доста по-надалеч и това ще коства доста по-евтино, защото евентуално ще може да се преизползва на 100%. “, сподели Гарет Райзма, някогашен астронавт на НАСА, консултант на SpaceX.

За разлика от останалите апарати, направени от алуминиеви сплави, „ Старшип “ е конструиран от неръждаема стомана. За първи път транспортен съд ще бъде презареждан в Космоса, само че не с водород, а със свръхохладено метаново гориво.

За Илон Мъск ракетата е първа крачка към завръщането на индивида на Луната, към междупланетарни полети за елементарните хора и към бъдещо колонизиране на Марс.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР