Откриването на два нови гроба и основи на неизвестни досега

...
Откриването на два нови гроба и основи на неизвестни досега
Коментари Харесай

Археологическото лято на остров Свети Иван

Откриването на два нови гроба и основи на незнайни до момента здания белязаха края на археологическо лято 2017 на о-в " Св. Иван " край Созопол. Това обогати досегашните находки от фрески, остатъци от застрояване и свидетелства за преустройства на манастира, в чиито основи преди седем години екипът на проф. Казимир Попконстантинов откри частици от мощите на Св. Йоан. Археолозите са безапелационни, че за доста малко време след откриването на мощите на Св. Йоан резултатите са доста положителни и всички са приети от международната археологическа просвета.

Според ръководителя на разкопките проф. Казимир Попконстантинов новооткритите основи с дълбочина в терена метър и 60 демонстрират, че екипът е на път да открие още една незнайна постройка, която е тясно обвързвана с ранния интервал от построяването на седемнайсет вековния манастир и базиликата. В най-долния слой учените откриват керамика с присъщите особености за 5 век.
Проф. Казимир Попконстантинов: Както виждаме, в най-долния ред са положени камъни със солидни размери - по 80-90 см, което подсказва, че във височина тази постройка е била много солидна.
Съвсем разумно на същата повърхност от към 20 кв.метра, на която към този момент има открити четири гроба, учените намират още два гроба.
Проф.Казимир Попконстантинов: Този е за нас значим заради две причини- едната е, че имаме открита монета до самия скелет, която е от средата на 11 век и друго, което е любопитно е тухличка, върху която има кръстен знак. И монетата - ето тук, на това място, което ни дава съображение да изкажем догатката, че може би тези гробове са от интервала от 11, най-много 12 век. И близо до него, на към метър- метър и половина открихме още един погребан- вляво от главата му има още един забавен момент- отново върху част от тухличка имаме кръстен знак и изписано: " Исус Христос Ника " - те.е. " Исус Христос побеждава ".
Наличието на тези гробове слага въпроси какво е принудило монасите да погребват своите събратя точно в югозападната част на това пространство и към този момент отговорът е, че най-вероятно е имало интервал, в който животът е бил по-активен в северната половина на манастира. Само след броени месеци работата по тези загадки ще бъде задействана още веднъж, а с нея и нестихващият интерес към една от най-старите християнски светини по нашите земи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР