„Отдавам успеха си на това – никога не давам и

...
„Отдавам успеха си на това – никога не давам и
Коментари Харесай

Проф. Сербезова към сестрите: Няма критерии за измерване на саможертвите ви

„ Отдавам триумфа си на това – в никакъв случай не давам и не одобрявам оправдания “. С тези думи и с персоналния си образец Флорънс Найтингейл поставя основите на специалността „ Медицинска сестра “ и остава вечно в историята на международното опазване на здравето. Вярвам, че те са верую на всеки, посветил професионалния си път на грижата за здравето на хората.

Така здравният министър проф. Асена Сербезова се обръща към експертите по здравни грижи, които през днешния ден означават своя празник.

„ За да увековечим делото на тази забележителна жена и с цел да засвидетелстваме уважението си към труда на медицинските сестри, от 1974 година, на 12 май означаваме Международния ден на сестринството. Почитаме милосърдието, съпричастността, благородството – качества, които всички вие – българските медицински сестри, несъмнено притежавате. Доказвате го всеки ден, а през последните две години на пандемия от COVID-19 се уверихме, че за вас сестринството е не просто специалност, то е метод на живот. В това време на безчет незнайни, с цел да гарантирате на обществото ни качествена, навременна и способена здравна грижа, вие освен не абдикирахте от отговорностите си, а дадохте най-хубавото от себе си. Пандемията осветли вашия опит, опитност и мъдрост, които са основни за превъзмогване на всяко здравно предизвикателство, и ни напомни, че без тях сме изгубени “, споделя проф. Сербезова.

„ С напъните, които полагахте ежечасно, с високия си професионализъм и неизменимата поддръжка, която оказвахте на лекарите, вие помогнахте животът на хиляди български жители да бъде избавен. Няма критерии, по които да бъдат измерени саможертвите, които доста от вас направиха в този извънредно сложен за българското опазване на здравето миг. Заради тази безрезервност и поради готовността ви да продължите да помагате, в която съм уверена, ви изричам откровеното си самопризнание “, добавя министърът.

„ Знам, че то не е единственият претекст, който да ви задържи в нашата страна, а неизпълнените обещания, получени през годините, рискуват вярата ви в системата. Затова с сегашния екип на Министерството на здравеопазването и всички ангажирани в бранша вършим всичко допустимо да ги осъществяваме, като ви осигурим най-хубавите условия за работа у нас. Стремим се чрез всички законови механизми да ви подсигуряваме почтени хонорари, които да ви носят задоволство всеки ден. Сигурна съм, че работейки дружно в духа на градивния разговор и взаимната воля, ще успеем да реализираме тези цели, и съм уверена, че това ще се случи скоро “, споделя още тя и пожелава на медсестрите да следват образеца на новаторката Флорънс Найтингейл.

С приветствен адрес към експертите се обръща и ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

„ От името на Управителния съвет на Български лекарски съюз и персонално от свое име приветствам Вас и всички експерти по здравни грижи с Вашия професионален празник – 12 май – Международен ден на сестринството.

Използвам случая да изразя дълбокото си почитание към Вашия професионализъм, отговорност и безрезервност, които имат основна роля в общата ни работа “, споделя доктор Маджаров.

„ Бъдете мощни и търпеливи, тъй като специалността, която сте избрали, изисква доста грижа и себеотдаване!

Вие сте тези експерти, подкрепящи здравето и болката на пациента, вярата и вярата, даряващи добрина, състрадание и грижа “, добавя той и пожелава здраве, благополучие, персонални и професионални триумфи.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР