Отчаян доктор от месеци се опитва да убеди съседите си

...
Отчаян доктор от месеци се опитва да убеди съседите си
Коментари Харесай

Independent: Лъжи против Covid ваксините превръщат България в най-малко ваксинираната страна

Отчаян лекар от месеци се пробва да убеди съседите си в северозападен български град да се имунизират, с цел да предотвратят бързото разпространяване на Covid-19. Но това е изгубена борба и в един неотдавнашен сив следобяд в сряда, доста малко пациенти се появяват, с цел да се имунизират, написа " Индипендънт ".

Има обилие от доставки и избор сред имунизацията Pfizer, Moderna или Janssen, само че единствено 12% от тези във Видин, град с 63 000 поданици покрай границата с Румъния, са двойни имунизирани.

" Случаите се усилиха ", разяснява Цветанова, доктор и чиновник в публичното опазване на здравето, който ползва ваксини на жителите на този разпадащ се пристанищен град на река Дунав, където всеки ден в лечебните заведения се появяват десетки нови случаи.

Нацията реализира пандемичен връх от повече от 6000 инфекции с Covid-19 дневно предишния месец, до момента в който ежедневните смъртни случаи също доближиха нови връхни точки този месец.

" Опитваме се да убедим хората, че единственото нещо, което лимитира заболяването, е имунизацията и наш дълг е да създадем всичко допустимо, с цел да спрем пандемията ", споделя Цветанова. " Опитваме се да предадем известието. Но най-често срещаното нещо, което слушам е, че те четат нещо някъде и не желаят да се имунизират. "

България има най-ниския % на имунизации против Covid-19 и най-високата смъртност в Европейския съюз. Пандемията до момента е умъртвила повече от 27 000 души в близо 7-милионната страна.

Въпреки че управляващите се пробваха да насърчат имунизацията с медийни акции и визити в учебни заведения, предприятия и здравни заведения, по-малко от един на всеки четвърти българин е изцяло имунизиран. Това се случва макар, че България разполага с толкоз огромни ресурси от ваксини, че над 170 000 неизползвани ваксини бяха дарени на Бутан през юли преди приключването им.

България не е индивидуален случай; Скептицизмът по отношение на имунизацията прониква в Източна Европа. В прилежаща Румъния единствено 37 на 100 са имунизирани. Само към един от всеки петима поданици на Босна е имунизиран.

А в Украйна, където единствено 21% от хората са имунизирани, лечебните заведения са претъпкани с пациенти с Covid-19, което принуждава медицинските заведения да слагат спонтанни палатки, с цел да се грижат за заболели и умиращи.

Действителните равнища на имунизации в източноевропейските и балканските страни може даже да са по-ниски от формалната статистика. Здравните служащи издават толкоз доста подправени цифрови документи за Covid-19, че управляващите обмислят да конфигурират камери в центровете за имунизация. Лошо платените лекари може също да се стремят да завоюват от скептиците, които са подготвени да платят до $300 за подправен документ, който ще им разреши да работят и пътуват.

Ниските равнища на имунизиране разтревожиха чиновници на Европейски Съюз и СЗО, които упорстват България и Балканския район, в това число Босна и Молдова, да ускорят имунизацията, за тяхна лична сигурност, само че и за останалия свят.

" Първият риск, несъмнено, е за българското население, само че и ", сподели пред кореспонденти в София предходната седмица Тиери Бретон, чиновник на Европейски Съюз, отговарящ за стартирането на имунизациите. " Ако не създадем нищо, може да забележим български вид, тъй като има прекалено много хора, които са неимунизирани ".

За да насърчат имунизациите, управляващите в Източна Европа употребяват микс от " моркова и пръчката ". Правителството на Украйна даде на всеки адресат еквивалента на към 40 $ в брой, с цел да бъде имунизиран. Българските управляващи се пробваха да принудят работодателите да създадат имунизациите наложителни, само че също по този начин отстраниха условието получателите да подпишат освобождение от отговорност, което подклажда тайните теории, че имунизацията е рискова.

Мерките доведоха до дребни триумфи, единствено измежду образованите експерти в градове като София, българската столица, където към една четвърт от хората са имунизирани.
 Източна Европа е столица на непотребните смъртни случаи от липса на имунизация
Източна Европа е столица на непотребните смъртни случаи от липса на имунизация

Страни като България имат най-голям % на смъртни случаи от всевъзможни аргументи

В център за имунизация в метростанция в многолюден, състоятелен квартал на града, админите споделиха, че цифрите са скочили от към 30 дневно до 150, защото новите правила принудиха бизнеса да създадат имунизациите наложителни.

Но чиновниците на публичното опазване на здравето предизвестяват, че общите числа не нарастват задоволително бързо, с цел да противодействат на евентуалния зимен скок. За разлика от Франция, където една тежка тирада на президента Еманюел Макрон през юли провокира трагичен скок в броя на имунизациите, скептицизмът по отношение на имунизациите в Източна Европа е бездънен.

То се корени в дългогодишното съмнение към управляващите, датиращо от ерата на комунистическото ръководство.

Но съмнението е резултат и от нова вълна от ефикасни акции за дезинформация от буйни деятели срещу имунизацията, популяризирани посредством обществените медии, което се случва в огромна част от света. И това дава опция на антиваксъри.

Анализаторите също по този начин показват като фактор непрекъснатото въздействие на религията. По време на неотдавнашно посещаване в селските региони на Румъния, православен християнски духовник сподели, че се опълчва на всякакво обществено разискване на имунизацията или статуса на имунизацията, като го назовава частно решение. В Румъния двама свещеници също са разследвани, откакто се твърди, че са отклонили имунизираните членове от своите конгрегации.

Руската православна черква обществено прикани вярващите да бъдат имунизирани, а критици упрекнаха българската православна черква, че тънко предизвиква обръщение срещу имунизацията, като отхвърля да утвърди всеобщите имунизации и вместо това приказва за светостта на тялото Христово.

Във всички тези страни здравните системи са изчерпани или унищожени от неналичието на вложения, което подхранва недоверието във управляващите. През последните седмици в отделенията за Covid в Румъния и България избухнаха смъртоносни пожари.

Подобно на огромна част от Източна Европа и Балканите, големи сектори от селските региони на България и Румъния са наранени от обезлюдяването.

Селският северозапад на България се усеща като пустота. Стотици домове наподобяват изоставени, със счупени прозорци, заковани с дъски порти и затрупани с бурени. Масивните хранилища и издълбаните фабричен комплекси са покрити с наслойка и графити. Малко компании работят.

Тези поданици в градове и села, не имат вяра в бъдещето на страната си, още по-малко във имунизацията. " Съмнявам се, че имунизацията, която дават на богатите, е същото нещо, което получават бедните ", сподели младеж на централния площад във Видин.

Поляризираната, раздрана политика също наранява публичното доверие. Румъния е без държавно управление от месеци. Украйна остава заключена в положение на непрекъсната рецесия, като проруските сили окупират източната част на страната. Говори се, че Босна е покрай колапс, като сръбските националисти оспорват 25-годишното спокойно съглашение на страната.

България организира три несполучливи избори тази година и към момента не е формирала ръководеща коалиция.

Критиците упрекват машинациите на политическия хайлайф на страната, в това число някогашния дълготраен министър председател Бойко Борисов, по този начин и неговите съперници. Той първо работи бързо във връзка с пандемията, като наложи рационални ограничения за блокиране. След това обаче се опита да се защищити от всевъзможни политически последствия, като сътвори два органа, които да следят опазването на здравето, като всеки от тях дава спорни послания.

Когато известността на Борисов наподобява набъбна предходната година, защото нацията се сплоти към неговите ограничения против Covid-19, опозицията се нахвърли, поставяйки под въпрос блокирането, маските и в последна сметка имунизациите като метод да провокират рухването му.

Една крайнодясна политическа партия с внезапно обръщение срещу имунизацията влезе в Народното събрание за първи път при гласоподаване този месец.

Проучванията демонстрират, че до 70 на 100 от българите са срещу имунизацията. В изявленията аргументите за тях са разнообразни. Някои слагат под въпрос успеваемостта на имунизацията. Други цитираха неоснователни опасения по отношение на страничните резултати, а има и такива, които се опасяват на база тайни теории.

Разпространението на настроенията срещу имунизацията трансформират тези, които избират да се имунизират, в безшумно малцинство.

Ценов, 47-годишен българин, който работи в селско стопанство във Англия, получава първа доза по време на пътешестване до дома си, с цел да посети фамилията си във Видин. Той споделя, че виждайки живота, който постепенно се връща към естественото си положение покрай Кентърбъри, където живее, го е убедило, че имунизацията е безвредна и ефикасна.

Той обаче отхвърля да служи като бранител на имунизациите пред приятелите и фамилията си в България.
 The Economist: Задължителната имунизация набира сили в Европа
The Economist: Задължителната имунизация набира сили в Европа

Смъртоносната нова Covid вълна в Европа е посрещната от радикализация и агресия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР