Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от

...
Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от
Коментари Харесай

Ген. Тодор Коджейков: Много грешки на охраната на Фицо! Втори нападател щеше да го доубие

„ Най-трудното за защитата е нападението отблизо разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в навалица и стреля. Всички охранители реагират, вниманието им е ориентирано към нападателя, а министър председателят е сгънат. Ако тръгне втора офанзива от някъде другаде, откъм гърба, той ще бъде доубит “.

Това съобщи в предаването „ Тази заран “ по БТВ ген. Тодор Коджейков, някогашен шеф на българската Национална работа за защита, разяснявайки нападението над министър-председателя на Словакия Роберт Фицо. Премиерът беше нападнат от 71-годишен мъж след изнесено съвещание на държавното управление в град, намиращ се на 150 км от столицата Братислава.

„ Според мен това е неточност и пропуск. Учили са ни, че ние би трябвало първо да се погрижим за охраняемото лице. Има дейности, които се разпределят сред чиновниците “, изясни ген. Коджейков.

„ Има секунди, в които министър председателят е безусловно самичък, в случай че има втори нападател, може умерено да го довърши “, добави специалистът.

„ 6-7 души се скупчват към нападателя и оставят премиера. Според мен вниманието би трябвало да бъде ориентирано към министър-председателя и един или двама индивида, както и служителите на реда, или хората, които са на втората линия, да са към атакуващия. След това би трябвало да стартира евакуация и да се придвижат по най-бързия метод до безвредно място “, изясни ген. Коджейков.

Той уточни, че на огромни мероприятия, на които участват повече хора, се вършат инспекции с рентген и има контролно-пропускателни пунктове.

„ Тук просто хора са се събрали на улицата и са поискали да приветстват премиера. Според мен нападателят е имал наблюдения по какъв начин и по какъв метод протича всекидневието на премиера и употребява моментът той да излезе от втора линия. От един метър стреля във Фицо – пет изстрела за секунда и половина – две “, уточни ген. Коджейков.

„ При офанзива от един метър, успеваемостта е съвсем на 100%, тъй като реакцията – до момента в който мозъкът свикне с мисълта, че се случва нещо, е една секунда. Докато се влезе в деяние – тялото да стартира да работи, минава още една секунда. Необходими са към две секунди за реакция – това се тренира, да може съзнанието по този начин да реагира, че във всеки един миг да можем да създадем нещо, без да мислим “, разяснява още той.

„ От стрелбата до евакуирането на премиера има доста недостатъци от страна на защитата. Не знам по каква стратегия учат и защо са тренирани “, счита ген. Тодор Коджейков.

" Сред грешките е това, че охранителите по този начин хващат ранения Роберт Фицо, че стартират да го теглят. Един от тях се пробва да го хване за крайници, с цел да може да го носят. Има лутане ", уточни още ген. Коджейков, някогашен началник на НСО.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР