Проектът на архитектурно студио Гебуплан е избран за победител в

...
Проектът на архитектурно студио Гебуплан е избран за победител в
Коментари Харесай

София реши как ще изглежда възстановеният мемориал пред НДК

Проектът на архитектурно студио " Гебуплан " е определен за победител в състезанието за разработване на абстрактен план за възобновяване на Мемориала на починалите бойци от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, който да се разположи пред НДК на мястото на демонтирания монумент " 1300 години България ". Ръководител на екипа на студиото е арх. Филипа Гугучка. Съобщението бе направено от направление " Архитектура и градоустройство " към основния проектант на София, което е уредник на състезанието. Журито не е присъдило второ и трето място в конкуренцията, защото останалите участници не са получили минималния брой точки за класиране според регламента на състезанието, разясняват от НАГ. 

 

Спечелилият план предлага оформяне на " главно ритуално пространство чрез П-образно разполагане на прецизно възобновените по истински чертежи мемориални стени (виж снимките) ". Те би трябвало да са ситуирани оптимално близо до тези от заличавания автентичен мемориал. Нов детайл ще е основаването на  " водни площи, влизащи в композиционно взаимоотношение със съществуващите такива и съдействащи за постигането на по-благоприятен климат в мощно ослънчената през лятото зона ". Предвижда се на гърба на мемориалните стени да се основат " зелени линии "  с цел  " образното продължение на прилежащата зелена повърхност и във отвесна низина ".

 

Основното тяло на мемориала ще се построи от стоманобетон.  " Буквите за огромните надписи се отливат от химически патиниран бронз с мрачен колорит, а венци и кръстове за смелост с по-лека патина. Оригиналните табла са железни емайлирани. Новите се извършват от лазерно гравирани черни гранитни плочи. Модулната хексагонална конструкция се извършва от армиран бетон, като ядрата остават кухи за най-благоприятен вид цена – качество – издръжливост ", написа още в плана.

 

Прави усещане, че в състезанието на НАГ са взели участие единствено 5 архитектурни бюра. Конкурсът бе разгласен в края на мандата на Йорданка Фандъкова през ноември м.г. с награден фонд от 45 000 лева – 30 000 лева за класирания преди всичко план, 10 000 лева – за второ и 5000 лева – за трето. След старта архитекти и художници разкритикуваха провеждането му – и поради концепцията за възобновяване на паметника във типа, в който е бил, и поради неналичието на добра подготвеност за провеждането му. „ Изумително е допускането на концепция, че нещо остаряло, останало обратно във времето, може да бъде безусловно, официално и отчасти възобновено в центъра на съществуваща повече от четири десетилетия паркова комбинация, основана със напълно различен дух и радикално друг метод на мястото на от дълго време разчистения терен на някогашните казарми. Трите стени с плочите с имената на починалите войни, всяка по 20 метра дълга и 11 метра висока, са били калкани на казармени здания. Решението още тогава се е смятало за преходно, до момента в който се пристъпи към построяването на заслужен мемориал “, се споделя в обща позиция до настоящия кмет Васил Терзиев, направена от Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България и Съюза на българските художници. Според архитектите това пространство е обичано от софиянци, употребява се интензивно и е едно от знаковите в града. В позицията се акцентира още, че заданието за състезанието не е минало през публично разискване, както изискват разпоредбите и не е професионално квалифицирано, като към документите са прилагани в това число фотоси от телефон.

 

През февруари т.г. Терзиев утвърди състава на жури, в което нямаше представители на организациите, които подлагаха на критика състезанието. По-късно той даде зелена светлина за удължение на периода на работата му.  

 

Източник СЕГА

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР