От юни 2022 г. кметовете ще могат временно да забраняват

...
От юни 2022 г. кметовете ще могат временно да забраняват
Коментари Харесай

Кметовете да могат да забраняват движението на замърсяващи въздуха коли

От юни 2022 година кметовете ще могат краткотрайно да не разрешават придвижването на замърсяващи атмосферния въздух коли в избрани зони в градовете с ниски излъчвания в дни със повишени равнища на замърсители в атмосферния въздух. Такова предложение за смяна в Закона за чистотата на атмосферния въздух са внесли в Народното събрание от ГЕРБ.

Промяната е обвързвана с Националната стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух в интервала 2018-2024 година, в която са препоръчани ограничения за понижаване на нездравословните излъчвания от транспортния бранш, като една от тези ограничения е обновяването на зоните с ниски излъчвания.

София с бюджет от близо 1,9 милиарда лева - предпочитани са превоз, градини и чист въздух
Общинските препоръки ще могат да лимитират придвижването на избрани категории транспортни средства на територията на съответната община и да основават зони с ниски излъчвания на нездравословни субстанции в случаите, когато има замърсяване на въздуха или при непостигане на нормите за замърсителите и отлаганията, посочени в наредби от здравния и екоминистъра.

Целта е да се понижи трафикът и хората да се пренасочат към потребление на публичен превоз или да се употребяват по-нови и екологично по-чисти транспортни средства.

Ще се лимитира придвижването на коли в избрана зона според от типа гориво, написа " Монитор ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР