От утре някои от антиковид мерките ще бъдат облекчени при

...
От утре някои от антиковид мерките ще бъдат облекчени при
Коментари Харесай

Какво очакват различните сектори от облекчаването на мерките?

От на следващия ден някои от антиковид ограниченията ще бъдат облекчени при дефинира условия, за избрани бизнеси и обекти. От нехранителните вериги желаеха повече помощ от страната, предизвестяват за тежки стопански последици.

От на следващия ден заведенията за хранене ще посрещат клиенти единствено на открити площи - тераси, градини и други, с лимитирано работно време от 6.00 до 23.00 часа . Днес на всички места кипеше пролетно разчистване, озеленяване и възобновяване.

" Не чакаме напор от клиенти, тъй като към момента времето е студено, а те би трябвало да са на открито. Освен това хората се опасяват поради пандемията. Но отваряме с вярата времето да се затопли и да стартира същинският сезон. До началото на март получихме помощ по програмата " Запази ме ". Добре би било и в бъдеще да имаме такава помощ от страната ", съобщи ресторантьорът Манолис Макарунас.

Днес министърът на стопанската система Лъчезар Борисов заяви, че такива ограничения към този момент са набелязани и се чака утвърждението им от Европейска комисия.

" В момента се създава модулът за кандидатстване дружно с сътрудниците от Национална агенция за приходите и Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ". Чакаме нотификация от Европейската комисия, несъмнено би трябвало да бъдат подкрепени ", сподели икономическият министър Лъчезар Борисов.

Според последната заповед на здравния министър огромните нехранителни вериги с повърхност над 300 квадратни метра могат да продават от на следващия ден единствено на открити площи към комерсиалния обект . На процедура обаче те към този момент го вършат от близо 10 дни, откогато бяха въведени рестриктивните мерки като продават най-търсените артикули навън.

" Странна е обстановката, по този начин се опитваме оптимално да запазим чиновниците си, с цел да не усилваме безработицата. Несигурността и незнанието по кое време ще отворим ни затруднява извънредно доста ", добави Владимир Димитров, шеф на верига за нехранителни артикули.

От на следващия ден отварят порти и театри, музеи, зали за танцово и музикално изкуство , където през днешния ден кипеше усилена подготовка.

" Разработихме специфична стратегия за онлайн образование, която разрешава да се образоват даже и балет и танци онлайн, само че изключително на децата им е доста мъчно ", добави Наталия Гецова, учител по балет.

От здравното министерство прецизираха, че от на следващия ден и деца могат да посещават музикалните и танцови школи .
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР