От Уил ДънамВАШИНГТОН (Ройтерс) - Стотици хиляди хора по света

...
От Уил ДънамВАШИНГТОН (Ройтерс) - Стотици хиляди хора по света
Коментари Харесай

Най-старият фосил на комар идва с кръвосмучеща изненада

От Уил Дънам

ВАШИНГТОН (Ройтерс) - Стотици хиляди хора по света биват убивани всяка година от малария и други заболявания, популяризирани посредством ухапвания от комари, инсекти, които датират от ерата на динозаврите. Всички тези ухапвания са нанесени от женски, които имат профилирана анатомия на устата, която липсва на мъжете.

Но не постоянно е било по този начин. Изследователите споделиха, че са разкрили най-старите известни вкаменелости на комари - два мъжки, заровени в части кехлибар, датиращи от преди 130 милиона години през интервала Креда и открити покрай град Хамана в Ливан. За тяхна изненада, мъжките комари притежаваха удължени пробиващи и смучещи елементи на устата, които в този момент се виждат единствено при женските.

" Ясно е, че те са били хематофаги ", което значи кръвоядни, сподели палеонтологът Дани Азар от Китайската академия на науките в Нанкин Институтът по геология и палеонтология и Ливанският университет, водещ създател на проучването, оповестено тази седмица в списание Curr...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР