От тази седмица за първи път Националният статистически институт публикува

...
От тази седмица за първи път Националният статистически институт публикува
Коментари Харесай

В кои области шофьорите сипват най-много бензин, дизел и пропан-бутан?

От тази седмица за първи път Националният статистически институт разгласява данни за количествата употребявани горива - бензин, дизел и пропан-бутан, по области в България. Данните са взети от Националната организация по приходите и демонстрират какво е търсенето и предлагането в другите региони на страната.

На база оповестените данни екипът на Money.bg реши да пресметне междинният месечен разход на човек за гориво, като за задачата осредни междинното ползване от първите седем месеца на годината и го раздели на популацията на дадената област. С всички условности, че в показаните стойности влизат освен потреблението за лекотоварни персонални коли, само че и на тежкотоварни камиони и други типове професионален превоз, данните демонстрират районните разликите в потреблението на горива.

Трите области, в които се използва най-вече бензин, са София-област, София-град и Перник. Стойностите на глава от популацията са надлежно 22.70 лв., 20.14 лв. и 20.02 лв.. Данните едва ли учудват някого, тъй като в столицата и към нея е съсредоточена огромна част от българската стопанска система. На другия полюс е Кърджали със приблизително месечно ползване на глава от популацията от 10.51 лв., следван от Монтана с 11.11 лв. и Търговище с тъкмо 12 лв..
 Национална агенция за приходите стартира цялостен данъчен надзор на търговията с горива
Национална агенция за приходите стартира цялостен данъчен надзор на търговията с горива

Проверката ще следи придвижването на всеки литър гориво от изходите на данъчните хранилища до бензиностанциите за последна продажба

Общото средномесечно ползване на бензин у нас от началото на годината е за близо 115 милиона лв..

Далеч по-голяма е потреблението на дизелово гориво - междинна обща стойност от 440 милиона лв.. Много друго е районното систематизиране - дизел за най-висока стойност се купува във Видин - 174.37 лв. . На второ място е София-област с ползване от 117.32 лв., а на трето - Благоевград с 99.79 лв.. Най-малко се купува в Кърджали (42.43 лева), Силистра (43.82 лева) и Сливен (46.95 лева).

При пропан-бутана междинното месечно ползване възлиза на над 56 милиона лв., като разноските на глава от популацията са доста по-ниски. Най-много газ сипват в колите си София-област - 12.26 лв. , Ямбол - 11.75 лв. и Кюстендил - 10.23 лв.. Най-малко е потреблението в Русе - 6.01 лв., Разград - 6.43 лв. и София-град - 6.61 лв..

Любопитно е да си види и кои области са с най-вече бензиностанции. Общият им брой към месец август е 3 573, като най-вече обекти има в София - 370, следвана от Пловдив с 336 и Бургас - 231. Най-малко са във Видин - 48, Перник - 60 и Търговище - 61.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР