Новото ръководство на Булгаргаз е взело решение да предяви претенции

...
Новото ръководство на Булгаргаз е взело решение да предяви претенции
Коментари Харесай

Булгаргаз дава 1 месец на Газпром Експорт да си плати 400 млн. евро за спрените доставки

Новото управление на Булгаргаз е взело решение да предяви искания към Газпром Експорт за спрените газови доставки през 2022 година в размер на 400 млн. евро. Това заяви на пресконференция  министърът на енергетиката Владимир Малинов. На съветската газова компания ще бъде възложен 1 месец за непринудено споразумяване на претенциите. В случай, че отговорностите не бъдат уредени, Булгаргаз ще заведе арбитраж в Международния трибунал в Париж. Искът е на база на сериозен разбор, осъществен от управлението на българската газова компания.

„ Срокът ще бъде извънредно къс, защото повече от две години закъснение е меко казано, за мен – недопустимо “ сподели министър Владимир Малинов.

Министърът изясни също по този начин, че във връзка с оповестения търг за терминала за LNG в Турция са се явили 13 компании. Въз основа на методиката, която е основана на сложна оценка на цени и метод на заплащане спечелилата компания е турската Боташ, изясни изпълнителния шеф на сдружението Веселин Синабов. Както стана ясно от думите му, Боташ е спечелила освен поради цената, само че и  поради това, че Булгаргаз няма да заплаща предплатено доставения газ, а ще има период от 20 дни след доставката на кораба. В допълнение на това по съглашението сред двете компании турската Боташ ще направи отстъпка на стойност от 11 млн. лева.  

„ Това ще докара до понижаване на цената на газа за контролирания пазар с 3% “, изясни Синабов. В частност това значи, че сдружението, което се готвеше да желае 11% нарастване на цената на синьото гориво за контролирания пазар, в този момент ще внесе предложение за растеж от 8%. „ Извън това отражение върху цената с понижение, Булгаргаз ще завоюва доста от разноски отвън заявката в КЕВР, защото от тези количества от 1 млн. МВтч, закупени от Ботащ, влизат единствено 200 хиляди МВтч ще за контролирана цена “, сподели изпълнителния шеф на газовото сдружение.

Междувременно чака се през днешния ден Булгаргаз да внесе и заявката си за цената на газа за месец юни за контролирания пазар.

Министър Владимир Малинов изясни също по този начин, че мениджмънтът на Булгаргаз ще разгласи два типа тръжни процедури – за потенциал и за услуги.

„ С цел реализация на потенциал, защото досега по отношение на нашето портфолио той не може да бъде употребен и настрана намалялото ползване през последните две години, за бързата реализация на този потенциал и понижаване на финансовите разноски на Булгаргаз за това, разгласяваме два търга, които са за даване на услуга за регазификация, предпазване и транспорт на LNG от турски терминал до виртуална точка в България. За тази услуга, клиентът, който е спечелил търга, ще дължи такса на Булгаргаз, от която ние надлежно компанията ще си компенсираме разноските към Боташ. Другият търг е за отчасти прекачване на права и отговорности, т.е., който има предпочитание може да вземе част от правата за регазификация, транспорт и предпазване по нашето съглашение с Боташ. Продуктите са за даване на услуга – 6 месечен артикул от юли до края на годината. След това предлагаме петгодишен артикул за услугата. Що се отнася за прекачване на права, там са три продукта – петгодишен и два десетгодишни “, посочи Синабов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР