Икономиката на Япония се е свила с 0,5% през първото

...
Икономиката на Япония се е свила с 0,5% през първото
Коментари Харесай

Третата икономика в света се свива

Икономиката на Япония се е свила с 0,5% през първото тримесечие на годината по отношение на четвъртото тримесечие на 2023 година, сочат предварителните данни на държавното управление на страната, която е с третата по мярка стопанска система в света (след Съединени американски щати и Китай). Населението на страната е към 125 млн. индивида.

Анализаторите, чиито оценки са представени от Trading Economics, чакаха приблизително намаляване на Брутният вътрешен продукт за тримесечието с 0,4%.

Според ревизираните данни, стопанската система на Япония за последното тримесечие на предходната година е останала без смяна по отношение на предходното тримесечие на 2023 година, до момента в който при първичните данни беше регистриран растеж за тримесечието от 0,1%.
 Финландия изпадна в криза, какъв брой ще продължи – съгласно Централната банка
Финландия изпадна в криза, какъв брой ще продължи – съгласно Централната банка

За 2023 година страната има спад на Брутният вътрешен продукт от 1%

По този метод, като се имат поради ревизираните в посока надолу данни за 4-то тримесечие на предходната година, на годишна база Брутният вътрешен продукт на Япония се е свил с 2% за първото тримесечие на 2024 година .

Консенсусната прогноза на анализатори предвиждаше за третата стопанска система в света, годишен спад от 1,5% за интервала януари-март тази година.

Потребителските разноски в Япония през първото тримесечие са намаляли с 0,7% по отношение на предходните три месеца, а бизнес вложенията - с 0,8%. Правителствените разноски обаче са се повишили за интервала с 0,2%.

Износът на Япония се свива през първото тримесечие с 5%, след напредък от 2,8% за предходното тримесечие. А вносът в Япония понижава през първото тримесечие с 3,4% (при напредък с 1,8% през октомври-декември предходната година).
 И Англия изпадна в криза
И Англия изпадна в криза

Това сочат предварителните данни за 6-тата стопанска система в света

Ще напомним, че неувереното развиване на японската стопанска система стартира през третото тримесечие на предходната година. 

Cвивaнeтo нa БBΠ нa Япoния на годишна база пpeз тpeтoтo тpимeceчиe на предходната година беше нeблaгoпpиятeн cигнaл, нo вce oщe нe oзнaчaвa, чe иĸoнoмиĸaтa нa cтpaнaтa e в peцecия. Toвa би мoглo дa cтaнe, aĸo и зa чeтвъpтoтo тpимeceчиe нa 2023 година БBΠ нa Япoния peгиcтpиpa cпaд нa гoдишнa бaзa - за което се чакат окончателните данни. Но съгласно предвалителните данни, страната тогава се размина " на косъм " от криза.

За отбелязване е фактът, че Япония е избрана за 4-та най-влиятелна страна в света, cпopeд гoдишния дoĸлaд нa Вrаnd Fіnаnсе, c нaимeнoвaниe Glоbаl Ѕоft Роwеr Іndех. Първите три места са за Съединени американски щати, Англия и Китай, а на пето място е Германия.
 Най-влиятелните страни в света - топ 15
Най-влиятелните страни в света - топ 15

Разместванията на върха на класацията на Brand Finance
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР