От Регионалната избирателна комисия във Велико Търново заявиха, че гласовете

...
От Регионалната избирателна комисия във Велико Търново заявиха, че гласовете
Коментари Харесай

Председателят на РИК-Велико Търново: Гласовете от машинния вот ще бъдат зачетени

От Регионалната изборна комисия във Велико Търново обявиха, че гласовете подадени с машинно гласоподаване, ще бъдат зачетени.

„ След като бяхме сигнализирани за казуса с машините, представители на РИК отидоха на място в две секции срещнаха се с така наречен нулев протокол при започване на изборния ден и се откри, че на единият от участниците в изборния развой има неправда. Първите трима, които са в листата, са на последните три места. И в границите на 10-15 минути получихме писмо от ЦИК, в което ни се указва да се прекрати гласуването с машини в 4-ти Великотърновски МИР. Според напътствията откакто завърши изборният ден лицата, които са дали своят вот с машина, техните гласове ще бъдат добавени в протокола към гласуването, което е осъществено с хартиени бюлетини”, изясни пред " Труд " ръководителят на РИК Велико Търново Десислава Йонкова.

Тя добави, че от „ Сиела Норма” им е била изпратена машина за образование, само че тя била демо версия.

" В нея нямаше същинските партии и обединения, нямаше и имената на записаните претенденти. Така че на един по-предходен етапни нямаше по какъв начин да установим, че има техническа неточност в метода, по който са сложени претендентите в листата ", изясни Йонкова.

По думите и софтуерната неточност с пренареждането на преференциите в листата на една от обединенията е можела да бъде открита или при инсталирането на машините в деня за размисъл, или с стартирането им сутринта и разпечатването на по този начин наречения нулев протокол, само че никой не е обърнал внимание.

Председатели на Секционни изборни комисии пък споделиха, че въпросният протокол е към два метра и никой не е правил инспекция да види това, което е излязло от машината, дали е равно на това, което е на таблото пред помещението.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР