От НАСА съобщиха, че първият електрически ракетен двигател от следващо

...
От НАСА съобщиха, че първият електрически ракетен двигател от следващо
Коментари Харесай

НАСА изпробва най-мощния електрически ракетен двигател в историята

От НАСА оповестиха, че първият електрически ракетен мотор от последващо потомство с мощ 12 kW е приключил квалификационните си проби. След време той ще стане част от лунната орбитална станция „ Гейтуей “. Преди това най-мощният електрически ракетен мотор е бил с мощ 4,5 kW. Новият мотор ще даде опция за полети по-дълбоко в Слънчевата система и при по-високи скорости.

Двигателите AEPS са проектирани и създадени от Aerojet Rocketdyne. През юли компанията достави първия от тях за „ Гейтуей “ в тестовия център „ Глен “ на НАСА в Кливланд. Този съответен мотор е тестван във вибрационната и вакуумната камера на центъра. Вторият мотор ще бъде доставен за квалификационни проби през идната година. Той ще бъде употребен, наред с други неща за отработване на режими на двигателна сила, еквивалентни на извеждането на „ Гейтуей “ в орбита към Луната.

В изпитвателната камера изстрелването ще продължи към 4 години или 23 000 часа, което ще разреши моторът да бъде тестван при дълготрайни натоварвания. Лунната станция ще има 3 такива мотора. Двигателите ще бъдат инсталирани на силовия модул на станцията (PPE, Power and Propulsion Element). Планира се модулът да бъде изведен в космоса през ноември 2025 година. с ракета Falcon Heavy на SpaceX.

Основното преимущество на електрическите ракетни мотори или, другояче казано на йонните мотори, основани на резултата на Хол е най-високата успеваемост. Те не могат да се похвалят с висока двигателна сила и могат да работят непрестанно в продължение на години с стеснен ресурс. По-специално, моторите AEPS работят със ксенон. Един контейнер на станция с 2 тона ксенон може да бъде задоволителен за 15 години работа. Въпреки това немската компания OHB в този момент създава система за зареждане със ксенон – Xenon Transfer System (XTS). Вероятно тя ще бъде зареждана понякога, с цел да се удължи животът на „ Гейтуей “.

Станцията ще служи като база за задачи до повърхността на Луната и за сглобяване на кораби за задачи до Марс. Двигателите AEPS ще се употребяват необятно във всички тези задачи, защото те дават обещание най-икономичния и ефикасен метод за полети надълбоко в Слънчевата система до появяването на нуклеарните ракетни мотори.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР