От началото на изборния ден, в 7:00 часа, правото си

...
От началото на изборния ден, в 7:00 часа, правото си
Коментари Харесай

Следете на живо в Dir.bg: Броени часове до края на изборния ден

От началото на изборния ден, в 7:00 часа, правото си на избор за идващия 48-и парламент към този момент упражниха служебният министър председател Гълъб Донев, президентът и вицепрезидентът Румен Радев и Илияна Йотова. Първи от водачите на партиите гласоподава почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, а до обяд своя избор дадоха и останалите водачи - Христо Иванов, Румен Христов, Мустафа Карадайъ, Корнелия Нинова, Костадин Костадинов, Бойко Борисов, Кирил Петков.

В страната и чужбина се употребяват общо 11 013 машини, само че в някои от секциите има устройства, които се оказаха неработещи. Това наложи прекосяването към хартиено гласоподаване. 

До 14 часа изборният ден не мина и без нормалните рядкости. В Бургас жена гласоподава, след което си потегли с разписката. Друг гласоподавател пък дойде в секцията подпийнал и се наложи да се " бори " с машината, с цел да упражни правото си на глас.

До 14 часа изборната интензивност в страната не надвишава 20%. По информация на ЦИК са подадени 35 сигнала за нередности, свързани с гласуването.

На вота на 2 октомври избираме сред 28 политически обединения - 22 партии и 6 обединения. От Инициативни комитети са издигнати единствено двама самостоятелни претенденти - Луна Йорданова Йорданова в 25 МИР- София и Цветан Христов Атанасов в 3 МИР Варна.

Изборният ден продължава до 20:00 часа - не по-късно от 21:00 часа, в случай че пред секцията има негласували гласоподаватели. Дотогава Dir.bg ще ви осведоми за всичко значимо, обвързвано с вота за 48-ото Народно заседание.

 

14:00

35 сигнала за нередности са подадени в ЦИК, оповестиха представителите на изборната комисия на постоянен брифинг за медиите. 

17 от сигналите са за пропаганда в обществените мрежи, за което по закон ЦИК не следи и не глоби. В ЦИК са постъпили и 6 тъжби, като две са свързани с нарушавания в СИК, а останалите са свързани с предизборна пропаганда и социологически изследвания.

От ЦИК отхвърлиха да кажат за кои обединения става въпрос, защото тече изборният ден, изясни Цветозар Томов. Говорителите на ЦИК подсетиха, че изборната интензивност през юли 2021 е била над 11%, а през днешния ден към същия час, 11.00, тя е 8,89%. През ноември 2021 година към същия миг е била малко по-ниска от днешната - 8,59 на 100.

23 са секциите в страната, където е прекъснато гласуването с машини и вотът е траял с бюлетини. Има и три случая на разменени машини в прилежащи секции.

Най-важното от изборния ден до 14:00 часа и какво споделиха политическите водачи, откакто гласоподаваха, вижте 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР