От началото на февруари, когато влязоха в сила ограничения за

...
От началото на февруари, когато влязоха в сила ограничения за
Коментари Харесай

ЕС е изнесъл от началото на февруари ваксини за 25 чужди държави

От началото на февруари, когато влязоха в действие ограничавания за износа на ваксини против ковид от Европейски Съюз, са били подадени 103 поръчки. Това заяви представител на Европейската комисия, представен в понеделник от Българска телеграфна агенция.

Той посочи, че всички претенции за експорт са били задоволени и имунизациите са били изпратени към 25 непознати страни. Говорителят означи, че към този момент износът не пречи на имунизационната акция в Европейски Съюз.

По неговите думи може да се чака, че Европейски Съюз ще бъде в положение да извърши задачата до края на лятото да бъдат имунизирани 70 на 100 от пълнолетните европейци. Държавите от Европейски Съюз сами преценят по какъв начин да реализират тази цел, добави представителят в отговор на въпрос дали знае за страни, където се слага единствено по една доза за ускорение на имунизацията.

Възможно е страни от Европейски Съюз да се договорят за преразпределение на полагаемите количества ваксини, уточни представителят. Той не удостовери и не отхвърли известия в медиите, че Европейска комисия е съумяла да контракти с производителите цени на имунизациите, надалеч по-ниски от първичните претенции на фармацевтичните сдружения. По неговите думи, отговорността за въздействието на имунизациите е въпрос, надалеч по-голям от цените на препаратите.

Никога не сме коментирали цените, действахме като вложител от името на страните в Европейски Съюз, съобщи представителят във връзка вложените от европейския бюджет няколко милиарда евро за развиването на ваксини. Той посочи, че Европейската организация по медикаментите не е издавала рекомендации за ограничение на възрастовите групи, при които се употребява имунизацията на AstraZeneca. Говорителят добави, че страните от Европейски Съюз могат да вкарват спомагателни ограничавания, стига да не бъдат в несъгласие с рекомендациите на лекарствената организация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР