От известно време една тема вълнува Франция - дървениците в

...
От известно време една тема вълнува Франция - дървениците в
Коментари Харесай

Дървениците влязоха в дневния ред на френския парламент

От известно време една тематика вълнува Франция - дървениците в Париж. Днес тематиката обхвана и френския парламент, където депутати се конкурираха с изявления по нея и с оферти по какъв начин да се оправи страната, в частност столицата със обстановката, пораждаща все по-голямо безпокойствие у французите, съобщи Франс прес.

Лидерът на парламентарната група на партията на президента Еманюел Макрон " Възраждане " -  Силвен Маяр, заприказва за камшик и съобщи, че ръководещите са решили да трансфорат тематиката в предпочитана. Той разгласи, че се приготвя законопроект, който ще разреши да се признае, че става дума за проблем, касаещ публичното здраве. 

Дървениците изчезнаха от всекидневието през 50-те години на предишния век. Но от тридесетина години те се завърнаха в доста развити страни. Сред факторите за разпространяването им са трендовете в потреблението, насърчаващи пазаруването на артикули втора ръка, или пък възходящата резистентност на насекомите към на инсектицидите. 

Министърът на опазването на здравето на Франция Орелиен Русо съобщи през днешния ден, че когато човек има дървеници в дома си, това е същински пъкъл, само че това не е претекст за всеобща суматоха.

Депутатите от радикалната левица " Непокорна Франция " показаха предложение за резолюция, призоваващо за народен проект за предварителна защита, за незабавни средства и за основаване на публични служби за дезинсекция.

Говорителят на депутатите от Социалистическата партия Артюр Дьолапорт предложи да се включи в наложителните контракти за застраховка на жилищата гаранция против рисковете, произлизащи от настъпление с дървеници. Той добави, че доста хора отхвърлят да се борят с нашествието на дървеници поради това, че третирането на жилищата излиза скъпо или пък, че дезинсекцията не се прави добре.

Лидерът на депутатите на дясната партия " Републиканците " Оливие Марлекс повтори пък през днешния ден думите на журналиста Паскал Про, съгласно който казусът е обвързван с приема на мигранти. 

Журналистът сред прочее е обект на процедура от френския регулаторен медиен орган поради това, че в ефира на телевизия " Си Нюз " той попита дали увеличението на дървениците би могло да е обвързвано с имиграцията. Тези негови думи бяха възприети като расистки от няколко политически фигури.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР