”От думите на участниците в срещата на премиерите на България

...
”От думите на участниците в срещата на премиерите на България
Коментари Харесай

Страхил Делийски посочи кое отново може да блокира преговорите със Скопие

”От думите на участниците в срещата на министър председателите на България и Северна Македония оставам с усещането, че се е тръгнало в някаква направления и съвсем не се загатва за някакъв вид условия и спънки. Това ми се коства някакъв друг стадий, само че до каква степен ще докара. И до момента в София и Скопие си даваха сметка, че имат общи ползи, само че все пак нелогично се стигаше до блокиране.
Главното съображение това да се случва беше съществуването на политически елити от двете страни на границата, които в миг на закъсване на национална политическа легитимност, се опираха върху тематиката " Македония ", разказана през националистически ракурс. Сега част от тези елити се смениха и чакам да има смяна в държанието. Със сигурност обаче, при избран вид сигнали, можем да чакаме опозиция и в България, и в РСМ. Историческите въпроси могат да станат подобен вид мотив ", разяснява пред БНР политологът Страхил Делийски.

" Правителството печели от това, че е при започване на мандата си и още не е закъсало за легитимност. Това се отнася и за двете държавните управления - прелестен тайминг се случи и това ще даде някакъв късмет, само че няма по какъв начин да не отдадем значение на вероятната опозиция ", акцентира той.

Според политолога България може да откри ключа, като се трансформира в нещо притегателно за РСМ, а не през " размахването на националистическите карти ":

" Кое е националният ни интерес - да се караме за история ли, или да имаме прилежаща страна в Европейски Съюз и да можем да пътуваме свободно, като имаме всички благоприятни условия за другарство. Политическият ни хайлайф няма ясно вербализирана и комуникирана концепция за това какъв е националният ни интерес ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР