От дни в Шумен е въведена услугата - споделено използване

...
От дни в Шумен е въведена услугата - споделено използване
Коментари Харесай

До 50 лв. глоба за каране на скутери в пешеходна зона

От дни в Шумен е въведена услугата - споделено потребление на електрически скутери, а появяването на новите транспортни средства против възнаграждение породи голям брой мнения за опасности и изгоди. Както " Труд " писа, 100 тротинетки са разполагаем на жителите и гостите на града. Във връзка със запитванията за правата и отговорностите на водачите им от ОДМВР - Шумен подсетиха няколко съществени правила за сигурност. Оттам акцентират, че санкцията за придвижване със скутер в пешеходната зона е от 20 до 50 лв.. Много от запалянковците в първите дни са си го разрешавали, а също така е засечено и прилагане на тротинетки от тандем.

Минималната възраст на водачите за ръководство на самостоятелно електрическо транспортно средство е 14 години, тези от 14 до 16 година може да ги ръководят единствено по велосипедни алеи.
Водачът на самостоятелно електрическо транспортни средство има следните отговорности : да се движи по построената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава - допустимо най-близо до дясната граница на платното за движение; в тъмните часове на денонощието и/или при понижена видимост да ръководи самостоятелното електрическо транспортно средство с включени светлини и да има светлоотразителни детайли върху забележимата част на облеклото, позволяващи да бъде елементарно забелязан; да употребява каска, в случай че е на възраст до 18 години.

На лидера на самостоятелното електрическо транспортно средство е неразрешено : да се движи по пътища и улици, на които оптимално позволената скорост за придвижване е над 50 km/h; да се движи в зони, обозначени с пътен знак В9 - " Забранено е влизането на колела " ; да се движи по улици, обозначени с пътен знак Г13 - " Пътна лента или платно за придвижване единствено на транспортни средства от постоянните линии " ; да развива скорост, по-висока от 25 км/ч; да транспортира други лица; да се движи паралелно до друго самостоятелно електрическо транспортно средство или двуколесно пътно транспортно средство; да ръководи транспортното средство, без да държи кормилото с ръка; да се движи в непосредствена непосредственост до друго пътно транспортно средство или да се държи за него; да транспортира, тегли или тласка предмети, които пречат на ръководството на транспортното средство или основават заплаха за другите участници в движението; да ръководи транспортното средство по площите, предопределени единствено за пешеходци; да употребява мобилен телефон при ръководството на самостоятелно електрическо транспортно средство.

Контрол по съблюдаване на разпоредбите за придвижване от водачите на самостоятелни електрически транспортни средства се реализира от чиновници на пътна полиция и от чиновници на общинска администрация- Шумен във връзка с тези водачи, които се движат по велосипедната инфраструктура.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР