От днес влиза в сила нов регламент за събиране, повторно

...
От днес влиза в сила нов регламент за събиране, повторно
Коментари Харесай

Влиза в сила новият европейски регламент за батериите

От през днешния ден влиза в действие нов правилник за събиране, наново потребление и преработване на батериите. Това напомнят от Европейската комисия.

В него се подсигурява, че батериите в Европа имат невисок въглероден отпечатък. Уточнено е, че употребяват единствено най-малко нездравословни субстанции и че се нуждаят от по-малко първични материали. Включено е и че се събират, употребяват се наново и се рециклират.

От 2025 година ще бъдат въведени ограничения за възстановяване на успеваемостта и въглеродния отпечатък на акумулаторните акумулатори, употребявани в индустрията, електрическите автомобили и леките транспортни средства.

Батериите на пазара на Европейски Съюз ще могат да съдържат единствено минимума нездравословни субстанции.

До две години последователно ще се вкарват условия за успеваемостта на преработването, оползотворяването на материалите и рециклираното наличие.

Всички събрани отпадъчни акумулатори ще би трябвало да бъдат рециклирани и ще би трябвало да се реализира висока степен на оползотворяване, изключително за първични материали като кобалт, литий и никел, показват още от комисията.

От 2027 година потребителите ще могат сами да отстраняват и заменят портативните акумулатори в своите електронни устройства. В помощ на потребителите ще се вкара QR код, който ще обезпечи достъп до дигитален паспорт с подробна информация за всяка батерия.

Новият правилник планува също по този начин производителите да подсигуряват, че наличието на литий, кобалт, никел и натурален графит в техните акумулатори няма неподходящи екологични или обществени последствия.

Регламентът за батериите е първият европейски законодателен акт, който възприема метод, учреден на целия витален цикъл, т.е. при който снабдяването, производството, използването и преработването са залегнали в обединен закон.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР