От днес в продължение на 3 дни десетилетният Кипърски въпрос

...
От днес в продължение на 3 дни десетилетният Кипърски въпрос
Коментари Харесай

Преговори под егидата на ООН за Кипърския въпрос

От през днешния ден в продължение на 3 дни десетилетният Кипърски въпрос още веднъж е на водещо място в интернационалния дневен ред. В Женева стартира неофициална петстранна среща под егидата на Организация на обединените нации, първата след срутва на договарянията за решаването му преди съвсем 4 години, която ще търси метод за обновяване на мирните старания.

Целта на свиканата от генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш конференция е да откри дали има допирни точки сред страните в кипърския спор, с цел да се откри трайното му решение в обозримо бъдеще.

За първи път след спирането на договарянията през юли 2017 година на една маса сядат водачите на двете разграничени кипърски общности Никос Анастасиадис и Ерсин Татар, външните министри на трите страни-гаранти Гърция, Турция и Англия, и генералният секретар на Организация на обединените нации.

Работата на срещата стартира през днешния ден следобяд с двустранни съвещания на Антониу Гутериш с двамата кипърски водачи.

В Женева кипърската гръцка страна и Гърция ще упорстват за обновяване на договарянията за обединяване на Кипър като двузонална, двуобщностна федерация с политическо тъждество, както е съгласно резолюциите на Организация на обединените нации.

Анкара и кипърското-турско управление заявиха неведнъж, че ще разискват „ единствения реален метод за решение ” - основаването на острова на две равнопоставени суверенни страни.

Кипърският въпрос и срещата в Женева са част от връзките сред Европейския съюз и Турция, позитивният дневен ред в които ще бъде обсъждан на съвещанието на Европейския съвет през юни.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР