От днес проектът по създаването на план за развитието на

...
От днес проектът по създаването на план за развитието на
Коментари Харесай

Блог ще събира и представя идеи за развитието на София

От през днешния ден планът по основаването на проект за развиването на София до 2050 година, или така наречен Визия за София,има блог, в който жителите ще могат да получават информация за процеса и да дават свои хрумвания.

Създаването на дълготрайна идея за развиването на градската среда бе задача, която Столичният общински съвет разпореди на основния проектант на София Здравко Здравков през септември предходната година. Тогава бе основан координационен екип, който да направи първичните изследвания за " Визията за София ". Като част от процеса се организираха редица срещи с жители, анкета, а резултатите и анализите бяха налични в интернет и отворени за допълнения от жители.

Ръководител на координационния екип

е проектант Любо Георгиев, който през вчерашния ден заяви във " Facebook ", че е бил определен за нов шеф на общинското дружество " Софпроект " - Общ устройстен проект ". Конкурсът за поста бе разгласен на 8 юни, а претенденти бяха и архитектите Беата Цонева и Ангел Янев. Проектантите от " Софпроект " са създатели на общия организационен проект на София от 2009 година и също ще вземат участие в изработването на " Визията за София ".

Любо Георгиев е някогашен шеф на One Architecture week и беше част от външната комисия от специалисти, които следиха състезанието, при който Здравко Здравков бе определен за основен проектант на София.


© Надежда Чипева, Капитал

Любо Георгиев

От концепцията, с която Георгиев е спечелил състезанието, се вижда, че той има предпочитание да реформира " Софпроект " по този начин, че общинското дружество да стартира да се занимава с разбори и събиране на данни, а не с планиране и основаване на устройствени проекти. Пред " Дневник " той сподели, че желае " Софпроект " да стане организация, която " да знае тъкмо какво се случва в градската среда и да може да дава осведомен съвет за развиването на града ".

За да реализира тези цели, Георгиев е предложил да бъдат основани системи за непрекъснат разбор на средата и за непрекъснат разговор с разнообразни участници в стадиите на планирането. Той предлага и в " Софпроект " да бъдат привлечени специалисти, измежду които такива по архитектура с фокус върху културното завещание, градското обмисляне, софтуерното създаване и поддръжка на системи за връзка, транспортно обмисляне с профил велосипедно и пешеходно придвижване, екология.

В блога на " Визия за София "

жителите ще могат да се срещнат с главните тематики на концепцията за развиването на столицата - " Хора ", " Идентичност и просвета ", " Транспорт и подвижност ", " Околна среда ", " Градска среда ", " Икономика ", " Управление ". Всяка от тях ще търси решение на съответни проблеми и реализиране на избрани цели, свързани с културното завещание и градската еднаквост, пешеходната съгласуваност и велосипедния превоз, разширението на обществените пространства, по-доброто потребление на водните запаси.

Тези, които имат предпочитание, могат да се записват с електронната си поща, с цел да получават настояща информация за плана, както и да вземат участие в стадиите на планирането.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР