От днес Чехия поема ротационното председателство на Съвета на ЕС.

...
От днес Чехия поема ротационното председателство на Съвета на ЕС.
Коментари Харесай

Последиците от войната в Украйна са в центъра на чешкото председателство на Съвета на ЕС

От през днешния ден Чехия поема ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз. Сред главните цели на Прага ще бъдат помощта за Украйна, преодоляването на бежанската рецесия и укрепването на енергийната и икономическата сигурност на Съюза.

Според някои анализатори това председателство може да се окаже " несигурно ", защото то идва в тежък за Европа миг на фона на войната в Украйна и рецесиите, подорени от нея. Един от главните въпроси е дали Прага ще успее да резервира баланс в връзките си с Брюксел от една страна и с Вишеградската четворка, в която влизат Унгария и Полша, които са все по-скептични към политиките на Европейския съюз.

„ Това председателство не е ориентирано за хубави, а за неприятни времена “, счита Павел Хавличек от основаната в Прага Асоциация за интернационалните въпроси, представен от Агенция Франс Прес.

Чешките чиновници желаят основно да се съсредоточат върху ръководството на последствията от съветската инвазия. И те признават, че това може да значи, че някои други политически цели ще останат настрана. Сред техните наложителни цели са обезпечаването на пари за Украйна и отбрана на страната, „ като се употребяват всички принадлежности и стратегии, предлагани от Европейски Съюз “.

„ Всички цели са доста добре подбрани и в случай че успеем да сложим най-малко някои от тях на масата, да стартираме диалози с сътрудниците и да реализираме най-малко някои решения, бих споделил, че няма да сме губили време “, споделя Хавличек.

Поемайки ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз от Франция, чехите ги чака доста работа по изработването на общи позиции за финансовата и политическата поддръжка за Украйна, продължаващата взаимозависимост на блока от съветска сила и намаляването на чистите излъчвания на парниковите газове.

Председателството на Чехия ще продължи до края на годината.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР