От Даниела Арнаудова и Вяра Порязова 4-звездният хотел „Марица“ се

...
От Даниела Арнаудова и Вяра Порязова 4-звездният хотел „Марица“ се
Коментари Харесай

Хотел Марица се продава, искат му 17 милиона евро

От Даниела Арнаудова и Вяра Порязова

4-звездният хотел „ Марица “ се продава. Търсената цена е към 17 милиона евро, като един път към този момент е била намалявана, научи „ Марица “. За съпоставяне - „ Гранд хотел Пловдив “, на 200 м от „ Марица “, смени притежателя си през 2019 година против близо 54 млн. лева Разбира се, тогава времената бяха други, а туризмът процъфтяваше. Пак през 2019 година Ветко Арабаджиев продаде различен собствен хотел - морския мастодонт „ Виктория палас “ в Слънчев бряг, за 50 млн. лева

За разлика от другите огромни обаче емблематичният хотел „ Марица “, против панаира, затвори още при започване на пандемията и даже когато ограниченията бяха разхлабени, остана под ключ. Само ресторантът отваряше краткотрайно - за ден, за провеждането на сватби. Гостите обаче си търсеха други места за нощувка.

Градската мълва спрягаше за евентуален покупател семейството на екскмета Иван Тотев

Те са в хотелиерския отрасъл от години и съумяха да развият хотел „ Империал “ до доста високо равнище, като предходната година даже мина под шапката на „ Радисън “. Бившият градоначалник и сегашен народен представител от ГЕРБ Иван Тотев обаче изрично отхвърли пред „ Марица “ семейството да се готви за такава договорка. „ Хотел? Сега? В такова нестабилно време? Не, сигурно не! “, сбито разяснява той.

Хотел „ Марица “ постоянно се е свързвал с империята на Ветко Арабаджиев, макар че в този момент документални следи за това няма. Според регистъра на Министерството на туризма хотелът е благосъстоятелност на „ Виктория тур “, а тя пък - на офшорка. Данните на ДАКСИ сочат, че за 2020 година там са се осигурявали едвам петима души, а оборотът е малко над 200 000 лева За съпоставяне - през „ положителните “ години, преди пандемията, постоянно е бил сред 1 и 2 млн. лв..

Ветко и Маринела Арабаджиеви сега са под домакински арест,

откакто бяха упрекнати за пране на пари и данъчни измами. Това не попречи на съпрузите предходната година да се кандидатират за депутати в листата на Александър Томов " Движение дружно за смяна ".

В последните години хотел " Марица " влезе в черния лист и на Община Пловдив поради висящи борчове за налог здания и такса " боклук " от над 100 бона. Районното кметство в " Северен " пък води дълга борба около строителството на спомагателните здания към хотела. Грозните ограждения стояха там с години, а подлезът с изход към хотела беше съвсем блокиран, което ядосваше пловдивчани.

По-паметливи пък напомнят, че когато се разчиства теренът за строителство на в допълнение тяло към хотела, е унищожена прелестна градина с рядка растителност. Точно до брега на Марица беше лятната градина на хотела с доста посещаван коктейл-бар. Преди повече от 15 години барът беше затворен, градината изкоренена, а теренът поръсен с пясък, с цел да стане открит паркинг.

Приватизиран е през 1997 година за $1,8 млн.

Оригиналната постройка на хотел " Марица " е издигната в далечната 1968 година във връзка със Световния юношески фестивал, който се организира по това време у нас. През 1997-а хотелът е закупен от “Виктория инвестмънт” ЕООД. Според архивите на Агенцията по приватизация цената е била 1 800 000 щатски $.



Така трябваше да наподобява полифункционалният комплекс " Марица "

След приватизацията истинската постройка е облицована с алуминий и стъкло. На последния етаж бе открит прословут панорамен ресторант. Интериорът на целия хотел пък бе дело на Маринела Арабаджиева и е в действителност несравним - решен в алено, златно, черно, с тежки пердета и викториански мебели. Има 95 стаи и 180 кревати. Фамилия Арабаджиеви обаче имат още по-мащабни проекти - втора кула до хотела, плюс още едно тяло на мястото на лятната градина и няколко помощни здания. Строежът стартира стремително и внезапно замира. Недостроените здания си останаха по този начин близо 17 години, та до през днешния ден. Включително и по-малката 3-етажна постройка, която граничи с улиците “Ибър” и “Мария Кюри ".

Иначе размахът в действителност беше огромен и оповестената инвecтиция в полифункционалния комплекс бе в paзмep нa 40 млн. eвpo. В началото проектанти и архитекти разказваха за плана с ненаситност: " Новият градеж е развъртян в комбинация от разнообразни размери - по-високи и по-ниски. Планирано е 3-, 5-, 6-, 7- и 17-етажно застрояване. Те са композирани по този начин, че да могат да съществуват както функционално с хотелската постройка, по този начин и независимо. Основни са двете 17-етажни тела - от северната и от южната страна на хотела. В тях ще има търговски център, зала за боулинг, покрита комерсиална улица, ресторант за бързо хранене, състезателен комплекс със зали за фитнес, скуош, водни процедури, басейн, СПА център. Също конгресен център с две поливалентни зали и огромна зала с 400 места за семинари и прожекции, офиси, жилища, хотелска част. На две подземни равнища пък са планувани 230 паркоместа. "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР