От 2007 г. Австрия е управлявана само от канцлери социалдемократи.

...
От 2007 г. Австрия е управлявана само от канцлери социалдемократи.
Коментари Харесай

Австрия се готви за завой надясно, а 31-годишният Курц – за лидер!

От 2007 година Австрия е ръководена единствено от канцлери социалдемократи. Въоръжен с доза популизъм и твърда позиция за имиграцията, Себастиан Курц има намерение да постави края на тази епоха, пишат международни медии. Катица Гигович въодушевено сграбчи ръката на Курц, когато 31-годишният външен министър на Австрия посети нейната фабрика в хода на предизборната си акция. " Вие сте моят любимец. Вие сте толкоз упорит ", сподели работничката, като бърка думите " упорит " и " ефектен ", с цел да охарактеризира лидера на консерваторите за парламентарните избори в неделя. Гигович работи в " Евва " - виенска компания производител на ключалки и системи за следен достъп - уместна аудиенция на Курц, чиято известност е директно обвързвана с твърдата му позиция за имиграцията и сигурността на границите.

Откакто Курц оглави Австрийската национална партия (АНП) през май, той работи настойчиво за нейното превръщане в национално придвижване, сходно на това, което изведе Еманюел Макрон до успеха на президентските избори във Франция. Подкрепен от известни лица от света на спорта, науката и индустрията, Курц дава обещание да ореже налозите и да понижи бюрокрацията.

Но има един въпрос, който разграничава Курц от Макрон, както и от социалдемократическия канцлер Кристиан Керн: незаконната имиграция и това, което той вижда като опасност от радикалния ислям. В тирада след тирада и в изявление след изявление консервативният пръв посланик приканва за прекъсване на миграцията през Средиземно море, за закриване на центровете за обществени грижи, ръководени от мюсюлмански групи, за определяне на надзор върху джамиите и за понижаване на детските надбавки за работещи в Австрия родители, чиито деца живеят в чужбина.

Когато неотдавна в серия изявленията с деца за таблоида " Кронен цайтунг " едно 12-годишно момче попита Курц за бъдещето на пенсионната система, министърът отговори, че е значимо да има задоволително хора с вноски в системата. След това той добави: " Ние обаче би трябвало да спрем имиграцията, която е в тежест за нашата обществена система. В противоположен случай няма да можем да я финансираме ".

През последните 10 години АНП на Курц е младши сътрудник на Австрийската социалдемократическата партия (АСДП) във все по-проблемни обединения. Вече месеци наред АСДП изостава в социологическите изследвания от АНП, а в неделя дори може да остане зад крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС).

Петдесет и една годишният Керн, който е някогашен бизнес управител, гради акцията си повече към икономическия напредък в Австрия и проектите си за основаване на работни места, в сравнение с върху имигрантите. Въпреки че Керн не се отличава доста от Курц, когато става дума за поддръжката за строго ограничение на миграцията, той се въздържа да я поставя в центъра на политиката си. " Въпросът за миграцията е доста внимателен и има капацитета да разделя обществото ", предизвести той по време на ефирен спор няколко дни преди изборите.

Има обаче и друга причина за какво социалдемократите не приказват доста по тези тематики - партията е надълбоко разграничена по тях. Докато Керн и други застават на демократични позиции, други биха желали канцлерът да бъде по-твърд по миграцията. " Керн би трябвало да събира необятен набор вътре в партията ", сподели пред ДПА политическият анализатор Катрин Щайнер-Хемерле.

Кампанията на канцлера бе затруднена и от скандал, провокиран от самия него. Две седмици преди вота разкрития по медиите принудиха АСДП да признае, че един екип израелски специалисти по дезинформация, наети от Керн, скрито е създавал уеб страници за очернящи акции против политически съперници.

Отслабването на Керн отвори вратите за крайнодясната АПС, която доста желае да се включи в идващото държавно управление като съдружен сътрудник. Председателят на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе, който на млади години е имал връзки с неонацисти, придвижва партията към центъра и роля в ръководството, като направи по-умерен езика по адрес на миграцията. Щрахе също така смекчи тона в своята анти-ЕС изразителност. Той към този момент не приказва за възможното излизане на Австрия от Европейския съюз, а вместо това за по-малко централизиран съюз. " АПС става все по-безмълвна през последните седмици ", означи Щайнер-Хемерле.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР