От 1 януари 2019 започваме поетапното въвеждане на ТОЛ системата

...
От 1 януари 2019 започваме поетапното въвеждане на ТОЛ системата
Коментари Харесай

От 1 януари 2019 г. започва поетапно въвеждане на ТОЛ системата

От 1 януари 2019 започваме поетапното въвеждане на ТОЛ системата с въвеждането на така наречен „ електронна винетка “ за леките коли, а от месец август ще бъдат тарифирани и товарните коли над 3.5 т.  Това споделя в отговор на депутатско запитване районният министър Николай Нанков, съобщи БГНЕС.

Нанков изяснява, че тази електронна система ще събира такси за прилагане на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 т (ТОЛ) и на база време за леки коли с обща механически позволена оптималната маса до 3,5 т (електронна винетка).

Изпълнителят би трябвало да построи системата в границите на 19 месеца . Първите 7 месеца са планувани главно за планиране и създаване на системата, както и за осъществяване на първични проби на обособените ѝ съставни елементи и в целокупност, а през останалите 12 месеца с водещо значение е доказването на функционалността ѝ в действителна работна среда “, прецизира Нанков.

Той прибавя, че се чака експлоатационните разноски да са сред 148 млн. лева и 253 млн. лева Годишно, според от метода на тарифиране – „ електронни винетки “ и електронното таксуване от 12 ст., 10 ст. и 26 ст., годишните доходи ще варират сред 661 млн. лева и 1,483 млн. лева от 2019 година нататък. „ Трябва да отбележим, че действително цялостната система ще проработи през втората половина на 2019 година, т.е. изходна точка за регистрирани доходи от събрани такси е началото на 2020 година

Очакванията са посредством двете системи да се генерира доход от над 800 млн. лева годишно, което ще разреши повече средства за ремонт на пътища. В бъдеще пътните такси ще се базират на образован „ инструмент " за да се разпределят по-справедливо разноските сред ползвателите на пътната мрежа, а не както е в този момент - на база „ една цена за всички ". Новите технологии оферират благоприятни условия за реализиране на тази цел, като събиране на доходи при разнообразни цени от другите типове транспортни средства и по разнообразни пътища, както и да се приложи правилото потребителят, замърсителят да заплаща, тъй че тези транспортни средства, които най-вече повреждат пътищата, да заплащат повече. Също по този начин, бъдещият метод ще бъде еластичен от позиция повишаването на потребителите, потреблението на пътната мрежа, както и да може да спомогне за въвеждането на нови услуги. Новият модел на събиране на пътни такси ще бъде напълно в сходство със законодателството на Европейски Съюз в тази област ", акцентира районният министър.

Нанков изяснява, че въвеждането на ТОЛ системата и измененията в Закона за пътища ще дадат опция постъпленията от електронното таксуване да бъдат насочвани както към рехабилитация и възобновяване на съществуващата инфраструктура, по този начин и към строителство на нови пътни сектори.

Предвижда се 50% от средствата да бъдат насочвани към създаване на съществени пътни артерии , ситуирани най-вече в Северна България, като Автомагистрала „ Хемус ", скоростен път „ Видин - Ботевград ", Автомагистрала „ Русе - Велико Търново ", а другите 50% - към рехабилитация на съществуващата републиканска инфраструктура. Към момента 8000 км. от републиканските пътища са в неприятно положение. Планираме след 6-7 години пътната мрежа да бъде ремонтирана напълно. След привършване на обновлението на пътищата, нуждаещи се от ремонт, постъпленията от електронното таксуване ще бъдат влагани най-вече за пътно поддържане “, разяснява министърът.

Той показва още, че  постъпленията в държавния бюджет от продажбата на винетки до момента са незадоволителни, с цел да се отговори на условията на обществото за по-модерни, по-комфортни и по-безопасни пътищ а. Нанков декларира, че през годините са отделяни обилни спомагателни средства от държавния бюджет за поправяне на пътища и уреди по републиканската мрежа, огромна част от тях остават в недобро положение и повода за това е дефицит на финансов запас, а не неналичието на предпочитание пътната ни инфраструктура да е на равнището на останалите европейски страни. Нанков акцентира, че е извънредно значимо да се промени моделът на финансиране, с цел да могат да се обезпечат положителни и безвредни пътища в страната.

Министърът изяснява още, че множеството четвъртокласни пътища са станали част от общинската пътна мрежа и поддръжката е ангажимент на общините. Нанков споделя, че правите, в които има ТОЛ таксуване от републиканската пътна мрежа ще бъдат избрани с решение на Министерски съвет, както е по актуалната законодателна уредба, само че акцентът ще бъде подложен върху интернационалните трасета с директни характерности.

 

Expert.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР