От 1 май чуждестранните туристи ще могат да влязат в

...
От 1 май чуждестранните туристи ще могат да влязат в
Коментари Харесай

Николова: За нас е най-важно да уверим чуждите туристи, че сме безопасна и здравословна дестинация

От 1 май задграничните туристи ще могат да влязат в България с уверение, че са им положени дозите от съответната ваксина. Ако нямат такова, те ще би трябвало да покажат негативен PCR или антигенен тест, или медицински документ, който удостоверява преболедуване от COVID-19. Това съобщи пред вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова.

„ Има страни с съответни правила, само че това е на територията на Европейски Съюз и за влизащите от трети страни. Правилата ще бъдат идентични. Това са уверение за имунизация, като се признават всички ваксини, приети от СЗО, негативен PCR или антигенен тест и здравно уверение за преболедуването от COVID-19 за 6 месеца “, разясни тя, като добави, че на уеб страницата на Министерството на здравеопазването ще бъдат качени компаниите, които оферират приетите антигенни проби

По думите й разпоредбите за Гърция ще влязат от 15 май, когато стартира при тях туристическият сезон.

„ Ние одобряваме разпоредбите от 1 май, когато започва летният сезон при нас. Ще одобряваме непознатите туристи с тези условия. “, добави тя.

Николова сподели, че през вчерашния ден е говорила с посланика на Румъния и че румънските жители са подготвени да посетят страната.

„ Даваме доста сериозна поръчка за реклама. Няма да има карантина от румънска страна. Говорихме за датата 1 май. Ще се ползват реципрочни ограничения с Румъния “, добави тя.

Министърът на туризма съобщи, че най-важното е да уверим непознатите туристи, че България е безвредна и здравословна дестинация.

„ Още през днешния ден стартира обществената осведоменост във всички 28 дипломатически посолства. Ще бъде изпратена тази информация, както и на предпочитаните таргетирани пазари, на които работим. Очаквам и срещата си с английския дипломат. Те до юни месец имат карантина при връщане от България. Там ще се проведат диалози с управляващите на Англия “, съобщи Николова.

„ Добрата вест е, че съветските туристи идват. Вчера организирах диалог с съветските управляващи по отношение на нашите правила. На 29 април в посолството ни в Москва ще се организира среща с най-големите туроператори в Русия. Те ще влизат по същия режим от 1 май. Израелските туристи към този момент са тук. Те също дават огромна поръчка за нашия летен сезон “, сподели още тя.

Тя разяснява и опцията на границите ни да има коридори, с които да се разделя потокът от влизащи в страната на имунизирани и на такива, с негативен PCR тест или антигенен тест, за по-лесното и бързо прекосяване през пунктове.

„ Водят се диалози от страна на Министерството на вътрешните работи и Министерството на превоза и във връзка на подобен вид коридори. Уточняваме това сега с румънците. Ще има опция тези, които са имунизирани да минават по един ред, а тези, които показват други документи за влизане – по различен. По-бърз достъп ще имат имунизираните и те ще бъдат пропускани предпочитано. Това може да стане на сухопътните граници, за летищата е ясно – там има и гранична инспекция, която изисква инспекция на документи ”, уточни Николова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР