От 1 март влязоха в сила нови, по-високи цени на

...
От 1 март влязоха в сила нови, по-високи цени на
Коментари Харесай

Наемите на студентските общежития поскъпват

От 1 март влязоха в действие нови, по-високи цени на наемите в студентските общежития на Софийския университет „ Св. Климент Охридски ". Със сигурност това не е ненадейно решение. Това е решение, което е взето от управлението от дълго време, само че е отлагано с годините.

Това съобщи в изявление пред БГНЕС Радослав Христов, ръководител на Студентски съвет при Софийски университет „ Свети Климент Охридски ".

Христов изясни, че това решение е трябвало да влезе в действие още по време на Ковид пандемията от 2020 година, само че даже тогава със взаимни старания са съумели да задържат цените на наемите и не е имало покачване. Той подсети, че по време на пандемията студентите не са плащали и сметки за общежитията.

Двойно повече чужденци учат в българските университети

Председателят на Студентски съвет при Софийски университет „ Свети Климент Охридски " разяснява и за какво от 2007 година насам наемите на общежитията към СУ не са обновени.

" Идеята толкоз години да не бъдат увеличавани наемите е за да не се утежнява джоба на студентите. Затова е отлагано оптимално в годините “, изясни Христов. С оглед на високата инфлация и това, че не престават ремонтите в общежитията, се е наложило наемите да бъдат увеличени, с цел да може да бъде удължен процесът на възобновяване и възстановяване на изискванията на живот на студентите.

 istock istock
По отношение на това с какъв брой лв. ще се оскъпят наемите на общежитията, Христов уточни, че са направени предварителни калкулации на всяка една стая в площ.

" Увеличението на наемите е в размер от 6 лева до 10 лева за двойни и тройни стаи. Има и гарсониери, където нарастването ще бъде от 10 лева до 15 лева Увеличението е минимално и макар че цените сега скочиха, наемите на общежития към Софийски университет „ Свети Климент Охридски " не престават да бъдат най-ниски след нарастването ", акцентира той.

Христов не изключи вероятността да има недоволни студенти поради нарастването.

" В момента това, което следим е, че много огромна част от сътрудниците нямат проблем с това, тъй като нарастването е минимално ", сподели той и посочи, че задачата е била да има минимално нарастване, а не фрапантно повишение на наемите.

" Това зад което заставаме ние и управлението е, че концепцията е да се усъвършенстват изискванията за живот на студентите. ", акцентира той.

Предприети са и ограничения и за асансьорите, които действат в общежитията.

" Сега ще бъдат подменяни тези асансьори, които не подлежат на ремонт, тъй като асансьорите са от момента на изграждане на общежитията. Толкова години те не са сменяни и на някои от тях частите им не могат да бъдат открити или не се създават ", сподели Христов. В момента тече подготовка на финалната права за оповестяване на социална поръчка за замяна на асансьорите.

Ремонтират училищен общежития със 151 млн. лв.

Инфлацията ще засегне и цените в столовете на студентските общежития. В момента една чорба, главно и десерт костват 2 лева, а с нарастването това тристепенно меню ще коства 3 лева

" Идеята е с изключение на да вървим в крайник с инфлацията, да се усъвършенства качеството на храната. Просто цените на суровините са извънредно високи сега, и все пак те стават от 2 лева на 3 лева и отново храненето ни на стола е най-ниско, тъй като на други места е по 3,50 лева - 4 лева ", изясни специалистът. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР