От 1 април фармацевтите няма да могат да обслужват рецептите,

...
От 1 април фармацевтите няма да могат да обслужват рецептите,
Коментари Харесай

Фармацевт: От събота рецептите по здравна каса няма да се обслужват, властта нехае

От 1 април фармацевтите няма да могат да обслужват рецептите, издадени от НЗОК, в случай че не се откри процедурно решение.
Това съобщи пред БГНЕС магистър-фармацевт Светослав Крумов, основен секретар на Българския фармацевтичен съюз /БФС/.

" Държат се като бетонна стена. Въпреки че сме изпратили нашето безпокойство и към Министерски съвет, и към Министерството на здравеопазването, и към НЗОК, досега никой не ни е потърсил за отношение по въпроса. Опасността става все по-реална, а точно - от събота да не може да се лекуват никакви пациенти по Здравна каса. Най-притеснителното е, че никой общественик не взема отношение. " - разяснява той.

По думите му, фармацевтите няма да могат да обслужват рецептите, издадени от НЗОК, поради неналичието на контракт

„ Касата предложи да се подписа следващия анекс с отсрочване с два месеца. Не можем да се съгласим, тъй като нещата са контрактувани и те би трябвало да тръгнат. Предложихме им един месец, анексът да се подпише по едно и също време с контракта, с цел да може той да се разгласява за публично разискване един месец, както е по закон и да може да влезе действително в действие през май. В отговор на това получихме, че те си държат на двата месеца. “ - разясни Крумов

Според него се върви към това сътрудниците му в аптеките да нямат правно съображение за обслужват предписания по здравната каса.

„ Това е, което ще се случи, за жалост, в деня на размисъл и в деня на изборите. Най-притеснителното е, че никой общественик не взема отношение, в това число Здравната каса не разяснява за какво постъпват по този метод. Всичко е прекомерно необичайно и за нас. “ - уточни основният секретар на БФС.

Той напомни, че договорният развой е почнал още през септември 2022 година с избраните тематики, с диалозите, с едно отсрочване от три месеца, тъй като трябваше да влезе в действие от януари 2023 година, само че имаше за изчистване софтуерни въпроси сред Министерството на здравеопазването и „ Информационно обслужване “ за възстановяване на контрола в системата.

„ В последния ден на договарянията срещата продължи няколко часа и бяха изчистени всички текстове. В деня на подписването, без да бъдем известени, в контракта бяха изчистени членове. Въпросният член, който разрешава на пациентите да получават по-малко лекарствени артикули, в сравнение с е изписано, беше премахнат. Добре, че го установихме. “ - съобщи Светослав Крумов. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР