От 00:00 часа тази вечер се въвежда временна забрана за

...
От 00:00 часа тази вечер се въвежда временна забрана за
Коментари Харесай

България затваря границата за хора и коли от Турция

От 00:00 часа довечера се вкарва краткотрайна възбрана за влизането в България на лица и транспортни средства, идващи от Република Турция, заяви здравното министерство.

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев е издал заповед, с която вкарва краткотрайна възбрана за влизане на територията на България на лица и пътни транспортни средства, влизащи от Турция през граничните контролно-пропускателни пунктове Лесово – Хамзабейли, Капитан Андреево – Капъкуле, Малко Търново.

Изключение се позволява за тежкотоварни коли, транспортни средства със специфичен режим на придвижване, коли пренасящи хора, които се нуждаят от лекуване, както и коли, изпълняващи филантропични задачи.

Забраната е в действие от 00:00 ч. на 24 април до 23:59 ч. на 26 април. Тя е във връзка със започващия довечера заветен за мюсюлманите месец Рамазан и опасенията, че огромни групи български турци може да пътуват към България. Южната ни съседка е тежко наранена от ковид - инфектираните са 98 674 души, а жертвите - 2376.

Тази година празникът за мюсюлманите ще премине със затворени джамии и онлайн молебствия. Събирането на огромни вечери и семейства се предлага да бъде в стеснен кръг. Ифтарът или раздаването на храни – да бъде пакетирано, с опция за стерилизация на пакетите и да се раздават единствено на извънредно нуждаещите се.

По-рано министърът на външните работи Екатерина Захариева прикани българските мюсюлмани да не пътуват до Турция за Рамазана. Тя изясни пред Нова телевизия, че в Турция идващите от държави с ковид се слагат под карантина не в домовете си, а в специфични изолирани пространства. При връщането си в България, пътувалите още веднъж би трябвало да изкарат 14-дневна карантина. " Ако си мислят, че ще се приберат и ще могат да се разхождат, това няма да се случи. Контролът е извънредно прецизен ", безапелационна бе Захариева.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР