Освен с понижение на водещия индекс SOFIX, през тази година

...
Освен с понижение на водещия индекс SOFIX, през тази година
Коментари Харесай

Голям инвеститор продаде дялове за близо 6 млн. лв. в ETF фонда върху SOFIX

Освен с намаляване на водещия показател SOFIX, през тази година БФБ регистрира и доста по-слаб оборот в търговията

© Цветелина Белутова Продажба на огромен дял в ETF фонда върху SOFIX е декларирал огромен институционален вложител. Експозицията му се равнява на към една четвърт от активите на фонда, като изходът се прави оценка на 5.8 млн. лева Вместо пари в брой, с вложителя е контрактувано прехвърлянето на портфейл с акции от водещия показател на Българската фондова борса (БФБ), което значи, че интервенцията няма да провокира турбуленции на пазара.

Информацията за поисканото назад изкупуване на огромна стойност оповести самото ръководещо сдружение " Експат ", което структурира Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF. Името на клиента не е посочено, само че поради размера най-вероятно става въпрос за някой от огромните пенсионни фондове - такива размери притежавава ПОК " Доверие ", чиито инвестиции във фонда към септември са 6.2 млн. лева С малко над 5 млн. лева са фондовете на " Алианц ", като обаче поради придвижването на котировките на борсата не е евентуално инвестицията да е повишена до 5.8 млн. лева

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Безкешова договорка

В известието се показва, че продавачът държи 6.3 млн. дяла във фонда, чиято пазарна стойност е 5.8 млн. лева Вместо пари в кеш, каквато е общоприетата пратика при противоположни изкупувания, вложителят ще получи кошница от акции от портфейла на фонда. Това значи, че ще се извърши прекачване на пакети от 15-те акции, включени в показателя SOFIX, като количествата от всяка скъпа книга ще са пропорционални на теглата им в показателя пропорционално с каузи, притежаван от клиента.

Ефектът от осъщественото по този метод назад изкупуване е, че ETF фондът няма да излезе на пазара да разпродава акции и надлежно да сложи под напън цените на книжата на фирмите в SOFIX. Не е несъмнено обаче, дали след това институционалният вложител няма да предприеме продажби при някои от позициите, още повече, че за някои играчи, като да вземем за пример пенсионните фондове, съществуват предели на обособените експозиции.

Към 2 декември Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF има активи за 23.5 млн. лева Издадените дялове за над 25 млн., а след противоположното изкупуване те ще намалеят до 18.8 млн. Нетната стойност на активите за един дял към понеделник е 0.9399 лева От началото на годината до в този момент доходността на ETF-а е негативна и доближава до -10.08%, което е обвързвано с придвижването на показателя SOFIX. Исторически, от основаването на фонда до в този момент, доходността е -1.94%.

Активен пазар

Фондът, който следи водещия показател на БФБ, бе основан през 2016 година като първият сходен на локалния пазар на финансови принадлежности. След като получи поддръжка от институционалните вложители, а след листването му на БФБ и от дребни вложители, ръководещото сдружество " Експат Асет Мениджмънт " сътвори още няколко сходни фонда за пазарите в Централна и Източна Европа. Предстои качването на борсата и на първия пай индексен фонд върху SOFIX, който към този момент набра нужните над 100 хиляди лева капитал.

Паралелно с новината за огромното назад изкупуване, от " Експат " оповестяват, че задграничен институционален вложител е закупил дялове за към 2 млн. лева от Expat Romania BET UCITS ETF – борсово-търгуваният индексен фонд, идващ придвижването на румънския показател BET. С това записване активите на румънския ETF ще надвишават 2.5 млн. лева По данни на сдружението борсово търгуваните му фондове са привлекли общо към 10 милиона лв. вложения през 2019 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР