Островите Оркни - част от Шотланция, обсъждат варианти да поискат

...
Островите Оркни - част от Шотланция, обсъждат варианти да поискат
Коментари Харесай

Защо британски острови искат автономия, но като част от Норвегия

Островите Оркни - част от Шотланция, разискват разновидности да изискат нов статут на самоуправляваща се територия и даже обмислят алтернатива да изоставен Обединеното кралство за сметка на Норвегия. Британските медии оповестяват, че локалният съвет, който ръководи тази шотландска област, е решил да изследва „ различни форми “ за статута на територията.

Лидерът на съвета на Оркнейските острови Джеймс Стокан направи предложение за проучване на „ скандинавските връзки “ на архипелага ситуиран до северния бряг на Шотландия, както и за разглеждане на структурите на ръководство на други подвластни от английската корона острови - Гърнси, Джърси и Ман.

Архипелагът Оркни е под норвежки и датски надзор от 9-ти век до 1472 година, когато е даден на Шотландия като гаранция за зестрата на Маргарет Датска при брака ѝ с крал Джеймс III от Шотландия. Пред BBC по този мотив Стокан споделя: „ Били сме част от скандинавското кралство доста по-дълго, в сравнение с от Обединеното кралство ". По думите му хората постоянно го питали " по кое време ще си върнем зестрата ", приказват и за дълбоките културни връзки, които съществуват сред тях и норвежците. Сега съгласно него е моментът " да проучим какво е допустимо “, на фона на обвинявания, че ръководещите в Единбург и Лондон са " провалили " островите като отпускат нищожно бюджетно финансиране за сметка на други територии като Шетланд и Западните острови.

Докладът, който би трябвало да бъде прегледан от локалния съвет, загатва Фарьорските острови, самоуправляваща се територия на Дания в Северно море.Подобни хрумвания за нов статут на архипелага, чиято обща повърхност е малко под 1000 кв. км, а популацията по последни данни - малко над 20 000 души, е имало и преди. За последно тематиката е била повдигана около полемиките за осъществяване на референдум за самостоятелност на Шотландия - тематика, която още веднъж стана настояща след " Брекзит ".

Дискусиите по тематиката занапред се възобновяват, само че по този начин и по този начин всяка сходна смяна на статут минава през цяла поредност от дейности - петиции, осъществяване на референдуми, промени в законодателството, включително и в Уестминстър. В локалния съвет на Оркни дискуция по предлагането ще се организира във вторник идната седмица. Стокан дава и образци за какво счита, че островите са недооценени и недофинансирани от Единбург и Лондон: „ Знаем, че сме съдействали през последните 40 години (за бюджета и стопанската система на Обединеното кралство - б.р.) посредством петрола от Северно море. Дивидентът, който получаваме назад, не е задоволителен, с цел да продължим “, сподели той. И прикани съветът да поддържа концепцията му за намиране на нови способи Оркни да получи по-голяма финансова сигурност и стопански благоприятни условия.

Правителството на Обединеното кралство съобщи, че дава 2,2 милиарда английски лири годишно за равнене на стандарта в разнообразни райони и разнообразни общности. От тях 50 милиона английски лири се отделят за стимулиране на икономическия напредък на шотландските острови, след които е и архипелагът Оркни.

Говорител от Лондон сподели: „ Ние постоянно ще бъдем по-силни дружно като едно Обединено кралство и нямаме проекти да променяме съглашението за прекачване “. Представител на шотландското държавно управление добави пред BBC, че е „ отдадено на поддръжката на островните общности “.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР