Остри политически сблъсъци предизвика в Народното събрание предложение на БСП

...
Остри политически сблъсъци предизвика в Народното събрание предложение на БСП
Коментари Харесай

Скандал в парламента заради предложение на БСП младите да не плащат данъци

Остри политически конфликти провокира в Народното събрание предложение на Българска социалистическа партия младежите до 26 години да не заплащат налог върху приходите си. Социалистите настояха, че предлагането е значимо най-много за решаването на един от най-важните въпроси – демографската рецесия, оправянето с която множеството партии са сложили като собствен приоритет.

Предложението в зала беше посрещнато остро, тъй като в отрасловата комисия не е получило утвърждение. Дебатът последователно се трансформира в поредност от персонални нападки, изключително откакто Искрен Митев от Политическа партия съобщи, че социалистите сякаш са за поддръжка на младите, само че са изгонили от групата си най-младия си народен представител – Явор Божанков, поради несъгласието му с партийната позиция по изборния кодекс и военната помощ за Украйна. Той упрекна Българска социалистическа партия в популизъм и съобщи, че те не са създали нищо за младежите.

След това пък Любен Дилов от ГЕРБ-СДС съобщи, че не желае данъчни решения от хора, които преди години са му налагали ергенски налог, какъвто в действителност е съществувал по времето на социализма. Елисавета Белобрадова от Демократична България пък съобщи, че предлагането на Българска социалистическа партия е отхвърлено в комисия, тъй като би трябвало да се направи разбор за потребностите на младежите, само че подобен няма. Според нея без подобен разбор предлагането се трансформира в популистко разпределяне на пари.

Поредица от депутати от левицата отвърнаха на обвиняванията със също остри и прочувствени изказнвания. Иван Ченчев се разпали дотолкоз, че стартира да приказва на Искрен Митев от Политическа партия на ти. Борислав Гуцанов пък напомни, че поредност от ограничения за младежите, от безплатните детски градини до безплатните учебници са точно по предложение и по самодейност на Българска социалистическа партия. В последна сметка обаче предлагането на Българска социалистическа партия да се разиска всъщност въпроса не беше признато.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова заключи визията на социалистите в декларация, в която се споделя следното:

„ Чу се изявление, че левите партии в никакъв случай не предложили понижаване на налози и понятието „ ляво-дясно “ – тотално сбъркано. Значи нямаме демографска рецесия, не знаете що е ляво, що е дясно и кой какво прави в света. „ Европейски партии “ настояват, че на никое място в Европа няма такова нещо, макар че сътрудника Гечев даде образци по какъв начин в Европа се грижат за своите млади.

„ Продължаваме промяната “, които „ Добър ден “ да им кажеш, споделят „ Ние сме младите, новото потомство и готините “, само че през днешния ден не желаят да приказваме за младежка политика.

Последната теза, която се чу – това било популизъм и в този момент Българска социалистическа партия се сетила за младежка политика. Някои от вас може да са се сетили в този момент, Българска социалистическа партия тези правила ги изповядва от десетки години. По време на 12-годишното ръководство на ГЕРБ сме внесли 18 закона, касаещи младежка политика. (...)

„ Обръщам се към вашата съвест, помислете какво направихте през днешния ден. Защото ще би трябвало да вземете решение в идващите дни какво вършиме, защото ние, като професионално готова партия, като депутати с опит и като поредни хора и политици, тези оферти сме ги внесли сред първо и второ четене по удължителния закон на бюджета. Защото по този начин се прави – като предлагаш нещо, предлагаш от кое място да се финансира и по какъв начин да се направи. Това, че през днешния ден затворихте тематиката, не значи, че я затваряте въобще. Следващата седмица ви призоваваме по закона за бюджета да извършен виновен и държавнически диалог и да вземем вярното решение за младежите на България. ”
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР