#Оставка, България е супер яка, свастики, неприлични думи и знаци

...
#Оставка, България е супер яка, свастики, неприлични думи и знаци
Коментари Харесай

Драсканици по стените в София - какво да се прави

#Оставка ", " България е супер яка ", свастики, неприлични думи и знаци и какво ли още не може да се види по стените на доста здания в София. В множеството случаи не става дума за забавна или красива рисунка, а за драсканици, загрозяващи фасадите.

Как това може да се промени? Този въпрос зададе " Дневник " на Малина Едрева, която е ръководител на " Комисията по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие " към Столичната община. Тя съобщи, че сега се работи по стратегия за решение на проблемите с вандализма, която би трябвало да е подготвена в околните седмици.

Графитите

Те пораждат като част от хип хоп културата през 70-те години на предишния век и от този момент носят разнообразни послания в градската среда. В България през днешния ден те са известни и също служат като канал, по който създателите показват мислите си. По стените на постройките в София обаче, графитите се губят из множеството надписи.


© Ралица Братанова

" Оставка " се вижда по жилищни здания, институции и учебни заведения

Нецензурни изрази, пояснения в обич, патриотични изявления са единствено част от " творенията ", които могат да бъдат видени по улиците на София. Те са по външните стени на жилищни здания, институции, учебни заведения, магазини, спирките на градския превоз, по уличните лампи, а през януари даже църквата " Св. Седмочисленици " беше надраскана със спрейове. Не са доста постройките в столицата, които са подминати от незнайни създатели.

В града се срещат и графити, които заслужават да бъдат видени. В кварталите " Хаджи Димитър " и " Подуене " да вземем за пример, феновете на изкуството могат да рисуват свободно. Организаторите на обиколката " София Графити Тур " разясниха за " Дневник ", че надписите могат да имат и артистична стойност, като дадоха образец с акцията върху паметника на Съветската войска " В крайник с времето " от 2011 година.

 През 2011г. паметникът на Съветската войска в столицата провокира публични диспути, откакто беше обагрен.
© Надежда Чипева

През 2011г. паметникът на Съветската войска в столицата провокира публични диспути, откакто беше обагрен.

Според тях обаче, в столицата надписите, съдържащи език на ненавист, основават неприятно усещане на туристите в контрастност с това, което оставят графитите. От " София Графити Тур " споделиха, че надписите могат да бъдат поправени с същински графити върху тях.

 В София има и актьори, които рисуват, а не драскат. Примерът е графит на ул.
© Юлия Лазарова

В София има и актьори, които рисуват, а не драскат. Примерът е графит на ул. " Екзарх Йосиф "

Как другаде се оправят с казуса?

Всяка година в градове по света се отделят средства, с цел да се изчистят графити от здания, които са със статут на културно и историческо завещание. В Италия да вземем за пример, се употребява вид лазер. Той заличава графитите без да поврежда камъка на постройките. Някои графити са сложни за унищожаване, поради съответни цветове като сребристо и алено. Има значение и от какъв брой време са. Лазерът е употребен за разчистване на към 28 обекта от международното завещание на ЮНЕСКО.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР